Menu
0 Comments

Campania prezidentialelor din Franta a intrat in linie dreapta

Cu zece zile inaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, sondajele de opinie din Hexagon ii dau pe Nicolas Sarkozy (Uniunea pentru Miscarea Populara) si Segolene Royal (Partidul Socialist – stanga) drept principalii contracandidati la postul ocupat in prezent de Jacques Chirac. Reprezentantul dreptei, Nicolas Sarkozy, era creditat inaintea sarbatorilor pascale cu 28 % din intentiile de vot ale electoratului francez, in timp ce reprezentanta stangii, Segolene Royal cu 24 %. In imediata apropiere a celor doi se plaseaza Francois Bayrou, reprezentantul unei uniuni a partidelor de centru, cu 18 %. In afara celor trei candidati, esicherul politic din Hexagon scoate la lumina atat la stanga, cat si la dreapta alti candidati la fotoliul de presedinte al Republicii.

In afara doamnei Royal, reprezentanta unei stangi moderate, stanga franceza mai este reprezentata in alegeri de trei candidati cu orientari trotskiste, un comunist si bine cunoscutul activist anti-restaurante fast food, Jose Bove. La dreapta spectrului politic, Jean Marie Le Pen, candidatul Frontul National, un partid catalogat de extrema dreapta, din cauza mesajului sau anti-imigrationist, este creditat cu 15 % din voturi, dar presa franceza speculeaza ca batranul Le Pen ar mai putea sustrage cate procente de la Sarkozy. Fost ministru de interne, Nicolas Sarkozy nu s-a ferit de cateva remarci mai putin ortodoxe…sau dupa caz, catolice, cu privire la probleme sensibile, cum ar fi pedofilia sau huliganismul. Un alt punct nevralgic al candidaturii domnului Sarkozy poate fi reprezentat de originile sale maghiaro-evreiesti.

Pana pe 21 aprilie, data primului tur de scrutin pentru prezidentiale, ramane o singura necunoscuta: cu cine vor vota cei aproximativ 42 % dintre nehotarati?

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza