Luni, 18 iunie, si marti, 19 iunie, s-a desfasurat la Baku, capitala Azerbaidjanului, o noua conferinta a GUAM, adica a organizatiei regionale formata din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova. Printre cele patru state membre au fost prezenti si numerosi invitati, state precum Polonia, Lituania, Letonia, Estonia sau Romania fiind reprezentate la nivel de sefi de state.

Ca la fiecare intalnire s-au discutat chestiuni legate de iesirea statelor ex-sovietice membre din sfera de infleunta a Rusiei, obiectiv realizabil numai printr-o cat mai mare independenta energetica. Probleme precum transportul hidrocarburilor din zona Caucazului si a Marii Caspice spre Europa Occidentala evitandu-se Rusia sau solutionarea conflictelor ‘inghetate’, gen Osetia de Sud, Abhazia (ambele in Georgia), Nagorno-Karabah (Azerbaidjan) sau Transnistria (Moldova) au fost din nou pe ordinea de zi.

Daca in problema energetica s-au mai rezolvat anumite ecuatii in ultimii ani, construindu-se mult asteptatul oleoduct Baku-Tbilisi-Ceyhan, care evita transportul petrolului azer prin ruta Baku-Groznyi-Novorossisk (Rusia), chestiunea politico-militara a conflictelor ‘inghetate’ este mult mai delicata si necesita o abordare separata intr-un alt material. Pana la o noua intalnire protocolara a GUAM si prietenii, regimurile separatiste de la Tiraspol, Tskinvali sau Sukhumi isi vor vedea de treaba, fara sa le pese de nerecunoasterea internationala, OSCE sau alte organisme occidentale.

Pentru a ilustra importanta GUAM in cancelariile occidentale trebuie amintit doar reprezentantul SUA la conferinta, acesta fiind, atentie, asistentul secretarului de stat, David Kramer!!!

Nici presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a parut prea interesat de rezolvarea ‘conflictelor inghetate’, de vreme ce a preferat sa mearga la o intalnire la Bruxelles, trimitandu-l la Baku pe premierul Vasile Tarlev.

* A nu se confunda organizatia GUAM cu insula Guam din arhipelagul Marianelor (Micronezia) si aflata sub jurisdictia Statelor Unite ale Americii.