Menu
0 Comments

Juraminte indoielnice

In urma cu doua zile, intrunita in sesiune extraordinara, Uniunea Ciclista Internationala a decis adoptarea unei ‘noi carte anti-doping’, care sa mai stavileasca din avantul rutierilor insetati de victorii trucate.

Fara a lungi prea mult discutia, textul redactat de UCI si pus la dispozitia ciclistilor spre semnare suna cam asa: “”Jur in fata echipei mele, a colegilor mei, a Uniunii Cicliste Internationale, in fata lumii cicliste si a intregului public ca niciodata nu am trisat, nu am fost implicat in ‘Afacerea Fuentes’ sau in orice alt caz de dopaj”.

Nu vi se pare ca o formulare asemanatoare o mai auzim undeva, intr-un moment solemn al existentei fiecaruia? Ei, va spun eu ca da. “Jur in fata lui Dumnezeu, sa te respect, sa te cinstesc si sa-ti fiu aproape, atat la bine, cat si la rau…”. Si dupa cateva luni, sau cativa ani auzi ca s-au despartit… Atunci la ce bun tot ritualul, atat in cazul ciclistilor, cat si al cetatenilor uniti “intru Domnul”, daca apoi se intampla ce se intampla?

Am mai asistat la un moment dat, fara sa vreau, la discutia a doi indragostiti, amici de-ai mei. El o intreaba pe ea: “noi vom fi impreuna toata viata? asa e ca ma iubesti?”. La care ea raspunde fara nicio ezitare si cu privirea aprinsa: “sigur, n-as putea sa traiesc fara tine”! Nu mica mi-a fost surprinderea sa aflu intr-una din zile, in timp ce rataceam cu mintea intre pantele lui Mont Ventoux si iarba de la Queen’s, ca cei doi s-au racit si ca au ajuns doi straini, ca si cum nu s-ar fi cunoscut niciodata, pentru ca ea s-a trezit brusc cu noi aspiratii si viziuni. Ca sa vezi cat le-a tinut juramantul!

Ei bine, revin la punctul de plecare, la ciclisti si la juraminte, si intreb inca o data: la ce bun? Daca am fi mai demni, mai cu frica lui Dumnezeu, mai putin ipocriti si mai responsabili nu am avea nevoie de niciun juramant pentru a-i asigura pe cei din jur de cinstea si corectitudinea noastra. Am putea astfel avea puterea de a privi in ochi pe oricine si oricand, fara sa lasam privirea in pamant si gatul intr-o parte.

In final atat mai spun: nu e nevoie ca cineva sa-ti dea mari asigurari pentru a-ti castiga increderea sau pentru a-ti demonstra cine e, pentru ca de fapt nu e cine pretinde ca e. Vor exista  in continuare sportivi care sa triseze si tineri amorezi care sa-si calce in picioare demnitatea si juramintele de iubire. Important e sa nu-ti bati joc de cel de langa tine si sa joci murdar, pentru ca nu faci altceva decat sa-ti bati joc in primul rand de tine.

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza