Menu
0 Comments

Locatari noi la 10 Downing Street

“Am acceptat invitatia Majestatii Sale Regina de a forma un nou guvern”. Acestea au fost primele cuvinte rostite de noul prim-ministru al Marii Britanii, Gordon Brown, la acceptarea investiturii in functia executiva suprema din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Zece ani au trecut de cand Tony Blair a preluat sefia cabinetului laburist, ziua de 27 mai 2007 marcand retragerea de pe scena politica a longevivului premier britanic, atat de blamat de unii pentru interventia din Irak, esec politic care i-a grabit in cele din urma renuntarea la ‘office’. Pentru prima data in ultimii 17 ani, Marea Britanie va fi condusa de un nou prim-ministru care nu isi exercita functia ca urmare a validarii sale de catre electorat.

In varsta de 56 de ani, noul premier Gordon Brown a preluat sefia Partidului Laburist in urma cu doar trei zile (n.r.- mai precis pe 24 iunie), devenind astfel al 56-lea prim-ministru din istoria Regatului Unit si al 11-lea sub domnia Reginei Elizabeta a II-a.

Spre deosebire de predecesorul sau, Brown se anunta un premier mult mai conservator in sensul ca sunt cunoscute pozitiile sale fata de relatia cu Uniunea Europeana sau Statele Unite, analistii britanici prognozand o schimbare treptata dar destul de insemnata a politicii externe britanice. In comparatie cu deschiderea totala a lui Blair spre Europa, Brown si-a exprimat in repetate randuri scepticismul vis-a-vis de politicile comunitare, cea mai insemnata indoiala vizand introducerea monedei unice Euro in spatiul britanic.

Apropiat mai mult de conservatorii americani, favorabili in cursa pentru Casa Alba din 2008, se asteapta de la Brown o schimbare a legaturii implementate de Tony Blair, actualul premier fiind printre laburistii care sustin ca interventia militara din Irak este un esec si ca nu ar fi trebuit sa aiba loc. Viziunea sa in materie de politica externa este reliefata cel mai bine de pozitia adoptata in legatura cu activitatile nucleare ale Iranului, Brown fiind omul dialogului si al sanctiunilor economice, aici iesind in evidenta lunga sa practica in cadrul finantelor britanice.

In primul sau discurs ca premier al Regatului Unit, Gordon Brown a vorbit despre un nou tip de laburism si de nevoia de a produce schimbari la toate nivelurile: in sistemul educational, in cresterea credibilitatii insititutiilor sau in protejarea vietii si sigurantei cetatenilor. Joi (n.r. – 28 iunie) se asteapta formarea unui nou guvern.

Tags: ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.