Menu
0 Comments

Alegeri parlamentare in Turcia

 La capatul unei prime jumatati a anului agitata de disputele intre ‘secularisti’ si ‘islamisti’, Turcia a ales, duminica, 22 iulie, cofiguratia unui nou legislativ. Acuzat in aprilie ca ar urmari distrugerea democratiei laice si ca intentioneaza sa transforme Turcia intr-un stat islamic, premierul Recep Tayyip Erdogan a repurtat o importanta victorie in fata contestatarilor sai. Partidul sau, AK ( Justitie si Dezvoltare), a obtinut 47% din voturile exprimate de cetatenii turci, procente care se traduc in 341 din cele 550 de locuri ale legislativului de la Ankara.

In primul discurs dupa confirmarea rezultatelor premierul Erdogan a fost cat se poate de transant in ceea ce priveste viitorul imediat al Turciei, anuntand ca va respecta unitatea nationala si constitutia seculara a republicii, instituita in 1928 de Kemal Ataturk, parintele fondator al Turciei moderne.

Chiar si asa, principalele preocupari ale noului, si totodata vechiului, premier de la Ankara sunt legate de integrarea europeana si de eliminarea opozitiei armate kurde din estul Turciei, peste toate ramanand clivajului dintre islamisti si secularisti, de impacarea celor doua parti depinzand succesul politic al noului legislativ si de ce nu viitorul european al Turciei.

La scrutinul de duminica au participat 14 partide politice si nu mai putin de 700 candidati independenti, 42,5 milioane de cetateni cu drept de vot luand parte la procesul electoral in cele 158.000 de circumscriptii de pe intreg teritoriul Turciei. Prezenta la urne a fost de 80%.

Scurta prezentare a Turciei:

Presedinte: Ahmet Necdet Sezer
Premier: Recep Tayyip Erdogan
Ministru de externe: Abdullah Gul
Ministru de interne: Abdulkadir Aksu
Ministru de finante: Kemal Unakitan
Populatie: 71.1 mil (UN, 2006)
Capitala: Ankara
Cel mai mare oras: Istanbul
Suprafata: 779,452 km patrati
Limba oficiala: turca
Religia oficiala: islamism
Ziua nationala:29 octombrie (aniversarea proclamarii republicii -1923)
Speranta de viata: 68 ani (barbatii), 73 ani (femeile) (UN)
Moneda: lira turceasca
PIB/loc: US $4,710 (Banca Mondiala, 2006)
Domeniu de internet: .tr
Codul telefonic international: +90
Sursa media in limba engleza: http://www.turkishdailynews.com.tr/

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza