Menu
0 Comments

Se intampla in Kazahstan

Dupa ce Alexandre Vinokourov, cel mai reprezentativ sportiv kazah, a tinut capul de afis in Turul Frantei, fiind exclus din competitie pentru dopaj, Kazahstanul revine in atentia optiniei publice mondiale, dupa scrutinul legislativ organizat la finalul saptamanii trecute in fosta republica sovietica.

Organizate anticipat din dorinta presedintelui Nursultan Nazarbaev de a modifica legea fundamentala, legislativele din Kazahstan au confirmat unicitatea puterii din acesta republica, partidul de guvernamant, Nur Otan, obtinand 88% din voturile valabil exprimate. Mai mult decat atat, niciun partid de opozitie nu a reusit atingerea pragului electoral de 7 procente, ramanand astfel fara reprezentare in Adunarea Poporului, denumita in limba locala Mazhilis, si care are 107 locuri.

Aprig contestate si nerecunoscute de principalele doua partide de opozitie, Ak Zhol si Partidul Social-Democrat, alegerile legislative din Kazahstan au fost considerate complet ‘libere si corecte’ de catre presedintele Nazarbaev. Nici n-ar fi putut fi altfel, din moment ce unicul presedinte al Kazahstanului doreste, nici mai mult, nici mai putin decat marirea prerogativelor parlamentare si o data cu aceasta modificarea constitutiei.

Noile proiecte politice ale puterii unice de la Astana au in vedere marirea atributiilor legislativului, care va numi primul-ministru (n.r.- o functie pur decorativa), dar in acelasi timp se doreste si eliminarea limitei mandatelor prezidentiale. Cu alte cuvinte, domnul sau…tovarasul Nazarbaev pregateste o ‘domnie’ pe viata, dupa ce si-a construit un adevarat cult al personalitatii, intr-o republica pe care a condus-o inca din perioada sovietica (1989).

Si pentru a incheia asa cum am inceput, adica avandu-l in prim-plan pe prietenul Vinokourov, trebuie subliniat ca ciclistul kazah si-a facut revenirea in Kazahstan, intamplator sau nu, chiar in preziua alegerilor, stiuta fiind legatura de prietenie dintre sportiv si guvernantii de la Astana. Aceiasi guvernanti care au pompat milioane de euro in echipa de ciclism cu acelasi nume.

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.