Menu
0 Comments

Tensiuni intre Moscova si Tbilisi

 

 

Relatiile dintre Federatia Rusa si Georgia au suferit o noua lovitura, luni, 6 august, cand o racheta a cazut in satul Tsitelubani, la 60 kilometri Nord-Vest de capitala gruzina Tbilisi, fara a exploda. Incidentul a starnit reactii dintre cele mai vehemente printre oficialitatile gruzine, insusi presedintele Mikhail Saakasvili acuzand Rusia ca urmareste destabilizarea situatiei politice din Georgia.

La 24 de ore de la incident majoritatea agentiilor de presa si publicatii media au prezentat pe larg incidentul, desi pentru autoritatile de la Kremlin lucrurile stau cat se poate de clar.

“Rusia nu a violat spatiul aerian gruzin” (Alexander Drobyshevsky, comandantul fortelor aeriene rusesti).

De cealalta parte, Georgia acuza dur Rusia prin vocea presedintelui Saakasvili, acesta infierand Moscova ca doreste inflamarea situatiei politice din regiunea Caucazului si in special din Rusia.

“Toata aceasta provocare este menita sa starneasca panica si sa slabeasca stabilitatea politica a Georgiei” (Mikhail Saakasvili, presedintele Georgiei).

In ultimii trei ani relatiile dintre Rusia si Georgia sunt intr-o continua deteriorare, mai ales dupa ce la Tbilisi puterea a fost preluata in 2004 de Mikhail Saakasvili, un politician cu orientari occidentale, care a apropiat republica din Caucaz de Statele Unite ale Americii si NATO, lucru neacceptat de Kremlin. In ‘era Putin’ s-a aflat intr-o continua politica de redresare ideologica, exercitandu-si tendinte din ce in ce mai sufocante asupra fostelor republici sovietice, iar cazul Georgiei este unul particular.

Relatiile dintre Georgia si Rusia au fost inflamate pe intreaga perioada a anilor ’90, dupa ce republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud si-au proclamat independenta de facto fata de Tbilisi, lucru nerecunoscut de niciun alt stat de pe Mapamond, desi cele doua regimuri auto-proclamate, de la Sukhumi si Tskinvali, au girul Moscovei in intreprinderile lor politice.

Incidentul de la Tsitelubani este privit si dintr-o alta ipoteza, presedintele Osetiei de Sud, Eduard Kokoyti, aruncand anatema asupra Georgiei, care in viziunea sa a lansat cele doua proiectile pentru a destabiliza regiunea si a discredita Rusia.

Intr-o regiune caucaziana considerata noul ‘butoi cu pulbere al Europei’, din cauza numeroaselor conflicte inghetate ( vezi Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud), orice incident este privit cu maxima seriozitate, existand intotdeauna riscul unei escaladari a violentei. Pe de alta parte, consider ca aceste operatiuni fac parte din strategia Kremlinului de a tine in sah administratia de la Tbilisi, una orientata, cum am mai spus, catre Occident si care doreste iesirea completa de sub sfera de influenta a Moscovei.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza