Menu
2 Comments

Campanii electorale agresive

Daca in perioada interbelica alegerile erau prefatate de adevarate turniruri intre competitori, batele sau ciomegele fiind pe post de instrumente de propaganda electorala, politicianul roman europenizat nu se deosebeste prea mult pentru a-si atinge meschinul scop, doar ca apeleaza la mijloace mult mai evoluate, cand vine vorba sa-si asigure un loc cald pentru o buna perioada de timp, dar in esenta acestea raman tot agresive. Asistam zilele acestea la un adevarat asalt mediatic asupra bietului electorat, plictisit, siderat si chiar scarbit de atatea minciuni si promisiuni.

Concret. Imi verific cutia de scrisori, cea clasica, si cand deschid se revarsa peste mine un teanc de plicuri, afise, calendare, toate evident facand propaganda electorala viitorului dublu scrutin. Alta situatie la fel de concreta. Dimineata de duminica. Somnul este dulce pana cand pe aleea din fata imobilului meu trece o duba facandu-i campanie unui neica nimeni, care nu stie nici pe ce lume traieste, dar se crede Dumnezeu, Budha, Confucius (de asta n-a auzit, dar cred ca l-ar incanta numele). Si urla un specimen din toti plamanii :”hau, hau, votati, faceti, ca noi facem, construim, ridicam”. Hai ma nene ma lasi, ca daca iti dau un salam si doua beri ma votezi si pe mine. 🙂

Trebuie sa recunosc ca, de departe, PD-ul are cel mai bine pus la punct centru de campanie. Aici sunt obiectiv. Au baietii astia de la PD un talent la scos sloganuri si sintagme cu impact la public ceva de speriat. In 2004 imi amintesc ca eram in facultate si toti colegii erau super incantati de pixurile primite in pasaj la Universitate, de calendarele distribuite la colt de strada si de agendele pentru 2005 oferite de asemenea cu generozitate de baietii si fetele in portocaliu (era la moda atunci portocala; ne-a cam iesit prin piele intre timp). Cel mai tare mesaj electoral l-am vazut pe o bricheta pe care era gravat textul: “Sa-i ardem pe corupti”. Le merge mintea nu? Cum sa nu. Daca ar fi la fel de sclipitoare si la reparat sosele, construit locuri de parcare si facut curat pe strazi ce bine ar fi. Un alt mesaj inserat de aceasta data pe un pix se adresa unui public tinta: studentii. Spunea respectivul mesaj ca “trebuie sa-i picam” pe aceiasi corupti.

Si cum tema coruptilor a fost rezolvata cu doi carnati si trei beri, acum baietii isteti au pus pe tapet alte obiective, cum ar fi discreditarea Parlamentului ca institutie. Intrebati zece persoane la intamplare pe strada ce parere au despre Parlament si cred ca, fara sa exagerez cu nimic, unsprezece ar raspunde ca “sunt niste hoti domn’le, niste talhari, niste trantori”. Se prea poate. Altceva vreau sa subliniez. Declasarea Parlamentului ca institutie este un demers extrem de periculos si care imi lasa impresia unor apucaturi si tendinte autoritariste, dar poate mi se pare mie, desi nu cred.

Si in fine, dar nu in ultimul rand, iata ce apare pe un calendar 2008 avandu-l pe seful statului in prim plan cu o matura de plastic: “Hai la curatenie!”, si pe matura scrie 322, adica numarul parlamentarilor. Nu, ca le merge mintea celor de la PD. Ia stati asa putin. Cum adica PD? Pai ce treaba are presedintele Romaniei cu PD-ul, un partid politic? Nu trebuie seful statului sa fie echidistant prin Constitutie si sa nu aiba nicio culoare politica? Mi-e teama ca are culoare politica daca ma uit la portocaliul maturii respective si la ce scrie foarte, foarte marunt pe calendar: “Comandat de PD. Executat de…”. 🙂 Ce sa intelgem de aici?

P.S. Eu cu cine votez? 😀

2 thoughts on “Campanii electorale agresive”

  1. Barbie Man says:

    care campanie agresiva ca eu sunt pierdut in spatiu =)) chiar nu am nici o treaba cu politica si merg des prin centru 🙂

  2. Barbie Man says:

    edit latter: eu la vot nu ma duc si cred ca o sa fie sub 30%, doar daca bosorogii merg si daca sunt multi. sper sa fie sunt 30% oricum zic k o sa ne incadram in 20-25% :p

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza