Menu
4 Comments

Solidaritatea raului

Italia este sub asediu si cand spun asta nu ma gandesc la milioanele de romani marginali, plecati sa se umileasca la portile Romei pe o mana de euro, ci am in vedere ultimele evenimente din Peninsula care au ingrozit o lumea intreaga. Da, este vorba de asa-zisii ultrasi italieni, denumiti astfel pentru a se diferentia etimologic de confratii englezi, celebrii hooligans. In fond dupa comportament si atitudine nu exista nicio diferenta intre ultrasi si hooligans, iar aici s-ar putea ca unii deja sa puna mana pe o piatra si sa mi-o trimita cadou. Revenind la fondul problemei, am sa expun pe scurt ce s-a intamplat duminica in Italia pentru a ajunge la prezentarea faptelor reprobabile la care s-au dedat huliganii de sorginte latina.

Intr-o duminica normala de toamna tarzie in Italia, dupa oficierea sfintei slujbe la Vatican, o mana de ultrasi laziali (a se citi suporteri ai echipei de fotbal Lazio Roma) au pornit spre Milano, unde echipa lor avea meci cu Internazionale. Pe drum, la Arezzo, grupul din capitala s-a intersectat cu un alt grup de tifosi, juventini de aceasta data (suporteri ai echipei Juventus Torino), punand-o de un turnir in parcarea unei benzinarii (n.r. bine macar ca nu au aruncat o bricheta pe acolo, Doamne Fereste). Se batura ce se batura, pana a intervenit politia italiana, una de altfel foarte ‘vigilenta’, totul fiind sub control pana un carabinier mai zelos, sau…mai neinitiat, si-a descarcat arma intr-un suporter lazial. Stirea mortii suporterului cu pricina, pe numele sau Gabriele Sandri, de 26 din Roma, de profesie (daca se poate spune asa, dar la ei chiar cred ca se poate) Disk Jockey, pe scurt DJ, s-a raspandit cu repeziciunea unui fulger in toata Cizma, toti suporterii punanad mana pe armele din dotare (pietre, bate, lanturi, petarde, torte) si confruntandu-se in stadioane sau pe strazi cu fortele de ordine. La Bergamo fanii atalantini au fost la un pas de a patrunde pe teren, in timp ce la Milano si Roma posturi de politie au fost atacate cu sticle incendiare, petarde si torte, chiar sediul Comitetului Olimpic Italian fiind serios sifonat, dupa ‘vizita’ tifosilor dezlantuiti.

Fara a ne mai ascunde dupa degete, trebuie sa subliniem si sa constientizam ca suporterii de tipul ultras (exemplul italian) sunt organizati sub forma de brigazi, militii etc., care manifesta un cult al fanatismului, extremismului si anarhismului, fiind de cele mai multe ori in stransa legatura, daca nu se chiar identifica, cu miscarile politice de extrema dreapta sau stanga. Este de notorietate legatura sentimentala si identificarea ideologica a suporterilor laziali cu fascismul si cu Mussolini, dictatorul italian din perioada interbelica. La fel de bine este cunoscuta apropierea altor brigazi din nord de stanga esicherului politic, Livorno, Atalanta si Milan fiind cunoscute ca echipe ale stangii, mai moderata sau mai extremista. Asadar aceste grupuri de suporteri nu mai sunt de mult doar niste asociatii pur sportive, de incurajare a unei echipe. Identificarea cu o echipa, emblema sau culoara este pur formala, violenta fiind dezideratul care-i uneste pe toti acesti ultrasi. Ce s-a intamplat duminica in Italia a demonstrat o data in plus ca aceste mase de suporteri se sprijina pe identificarea cu un club doar ca umbrela pentru a avea motivatia necesara inceperii unor acte antisociale.

Daca cele doua grupuri de huligani nu s-ar fi incaierat in acea parcare, nici politia n-ar mai fi avut motive sa intervina, nici acel tanar nu ar mai zace acum in pamant si nici eu n-as mai fi scris aceste randuri. Sunt convins ca aceasta solidaritate a raului nu a avut si nu are nicio legatura cu tanarul disparut in mod tragic, ci reprezinta un nou motiv pentru acele militii ale peluzelor de a-si refula propriile frustrari in strada. Este in mentalitatea lor sa se dueleze cu politia. Sunt sigur ca luati individual, fiecare din acei indivizi nu ar misca in front, dar apartenenta la un grup si mai ales efectul de masa le creaza impresia unei pozitii deasupra legilor si statului. Dar statul, cum reactioneaza el? Am inteles ca la Roma au fost arestate doar trei persoane din aproximativ 1000 care au participat la circul din jurul stadionului Olimpic. Ce sa intelegem de aici?

Eu inteleg ca guvernul italian si autoritatile competente au o reala problema in aceasta tara. Italia se afla la a doua criza majora de acest tip, dupa cea de la Catania din luna februarie, cand un politist a fost ucis in confruntarile aparute dupa meciul de Serie A dintre Catania si Palermo. Italia are o problema cu acest flagel, presa relatand declaratiile unor carabinieri care recunosteau ca duminica de duminica violentele intre gruparile ultras sunt din ce in ce mai intalnite si mai aprige. Sa nu se supere pe mine niciun macaronar care intelege romaneste si citeste aceste randuri, dar imaginile din Italica lor frumoasa nu se diferentiau prea mult de nenorocita noastra de Romanie in epoca mineriadelor. Doar ca aia au gluca pe cap si lanturi, iar ai minerii nostri bastoane de cauciuc si caschetele alea sinistre pe cap. Voi mai reveni acestui fenomen, pentru ca este atat de vast incat aici am relatat doar un episod din multitudinea de exemple de acest tip. Am atasat mai jos doua fisiere care spun eu vorbesc de la sine de fenomenul violentei din fotbalul italian. Judecati voi daca acestia pot fi numiti fani, suporteri, sustinatori sau intr-un alt fel.

ATENTIE! IMAGINILE AU UN CARACTER SOCANT!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=pSfy7TQUFPA]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Bz2A-H9dDOc]

Tags: , , ,

4 thoughts on “Solidaritatea raului”

  1. Litza says:

    Italia are o problema in general cu politia. Ei nu sunt in stare sa potoleasca si sa impiedice colonizarea tiganilor romani de la periferia oraselor, dar sa mai intervina in luptele cu ultrasii

  2. dumy84 says:

    Italia are o problema in general, cu legislatia am impresia. Ca o completare la ce am scris in material, observati cu atentie in al doilea fisier video cum printre bannerele expuse de suporterii laziali pe San Siro se observa mai multe insemna naziste, printre care si o zvastica. Daca nu ma insel, in Romania poti fi chiar privat de libertate pentru expunerea in public a unor astfel de simboluri, pe cand la italieni ele sunt ‘la liber’, ca sa spun asa, ceea ce trebuie sa ne dea putin de gandit. Nu cumva aceste grupari de hooligans au fost pana acum tolerate, admirate, aplaudate pentru spectacolul de lumina, sunet si culoare din fiecare duminica, pentru ca acum ‘baietii rai’ sa fie scapati de sub control?

    P.S. Michel Platini, presedintele UEFA, a propus, mai in gluma dar mai ales in serios, ca in Italia fiecare suporter care vine la stadion sa fie insotit de un copil 🙂

  3. @Litza: Eu adopt pozitia lui Victor Ciutacu( http://www.ciutacu.ro ) de la Antena 2: Nu imi place sa imi dea mie lectii de moralitate o tara care a inventat mafia si pentru care s-a infiintat FBI-ul…

  4. Lucrurile sunt mai complicate decât par. Toleranţa italienilor a dus la o scăpare de sub control a huliganilor (e invocat modelul englez de toleranţă zero dar nu cred că sunt în stare să-l aplice). Incidentul care a provocat revolta e şi el cu cântec. Poliţistul a văzut bătaia de partea cealaltă a autostrăzii şi a tras un foc în aer. Al doilea susţine că a plecat singur în timp ce alerga şi a lovit un suporter aflat pe bancheta din spate a maşinii (la juma’ de metru de sol, deci). Martorii spun că l-au văzut trăgând cu mâna întinsă, ţintind probabil roţile. Dacă trecea vreo maşină în momentul ăla pe autostradă ieşea şi mai urât.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza