Menu
2 Comments

Saakasvili reincarcat

Mikhail Saakasvili a trecut cu bine de testul electoral anticipat, castigand inca din primul tur scrutinul prezidential programat pe 5 ianurie in Georgia. Potrivit ultimelor estimari publicate de Comisia Electorala Centrala de la Tbilisi, noul vechi presedinte al Georgiei a obtinut 52% din sufragiile exprimate, fapt care consfinteste inaugurarea unui nou mandat pentru reformistul politician gruzin.

Pe locul secund s-a clasat omul de afaceri, mare producator de vinuri, Levan Gachechiladze, acesta strangand doar 25% din voturi, in timp ce miliardarul Badri Patarkishvili, refugiat la Londra si sprijinit de Moscova, sa obtina putin peste 6%. Ca o constanta a politicii din spatiul ex-sovietic, principalul reprezentant al opozitiei multipartinice s-a grabit sa conteste rezultatul de sambata, chemandu-si sustinatorii in strada, o practica uzitata in toata zona Caucazului. Modelul ucrainean este inca prezent in memoria colectiva, dar spre deosebire de cele doua tabere sensibil egale din Ucraina, in Georgia opozitia este inca slaba si necoapta pentru a fi capabila de a mobiliza masele astfel incat sa produca paralizia regimului actual.

Pentru a intelege mai bine fenomenul politic gruzin voi face in randurile care urmeaza o scurta intoarcere in trecutul recent al politicii de la sud de Caucaz. Republica Socialista Sovietica in perioada Uniunii Sovietice, Georgia si-a obtinut suveranitatea si independenta la inceputul anilor 90, trecand printr-o perioada de razboi civil, in urma caruia doua regiuni s-au desprins de facto de sub jurisdictia autoritatilor de la Tbilisi. Abhazia si Osetia de Sud au devenit doua republici secesioniste dupa acelasi model ca in Transnistria, fiind sprijinite mai mult sau mai putin vadit de Moscova.

Dupa scurta perioada de conducere nationalista a lui Zviad Gamsakhurdia a urmat o si mai scurta perioada de dictatura militara, care a facut tranzitia spre instaurarea regimului Eduard Sevardnadze. Fostul prim-secretar al RSS Gruzina si ministru de externe al URSS a preluat puterea in 1993 pentru a o detine nu mai putin de zece ani, pana la asa numita ‘Revolutie a Trandafirilor’ din noiembrie 2003, cand opozitia condusa de fostul ministru al justitiei, Mikhail Saakasvili, l-a inlaturat pe cale pasnica. A fost de fapt un schimb al elitelor si al mentalitatilor, daca vreti mai pe romaneste o schimbare pasnica de generatii in politica gruzina.

Scolit in Statele Unite, avocat de meserie, avand de partea sa tineretea si o carisma de invidiat, Saakasvili s-a impus in randul maselor avand alura de salvatore de la patria. Cu teme privind eradicarea drastica a coruptiei, reformarea societatii si apropierea Georgiei de Occident, Saakasvili si-a mentinut status quo-ul conferit de Revolutia Trandafirilor pana in noiembrie 2007, cand noua opozitie i-a contestat puterea in strada, presedintele revolutionar de la Tbilisi devenind din vantorul lui Sevardnadze din 2003 vanatul lui Gachechiladze din 2007. A urmat demisia din functia de presedinte si convocarea acestor alegeri anticipate, pentru a-si relegitima regimul politic contestat in strada. Si Mikhail Saakasvili a castigat se pare, mult mai strans decat a facut-o in ianuarie 2004 cand a inregistrat peste 96% din voturile valabil exprimate.

In Georgia s-au luptat la acest scrutin doua idei si doua tendinte: una reformista, dar indreptata spre Occident si NATO, si o alta la fel de reformista, dar legata de Moscova. Este de inteles in acest punct apropierea lui Gachechiladze de Rusia din moment ce el, ca producator de vinuri si om de afaceri, are cel mai mult de suferit de pe urma embargoului comercial impus de ceva timp ce Federatie ‘neascultatorului’ Saakasvili. In timp ce Gachechiladze poate aduna in jurul sau micii si marii intreprinzatori gruzini, stransi cu usa in urma politicii regimului de la Tbilisi si gata sa faca pactul cu Moscova pentru a-si duce mai departe afacerile, Saakasvili continua retorica unitatii nationale atinzand o coarda inca sensibila a populatiei georgiene vis-a-vis de republicile separatiste Osetia de Sud si Abhazia.

De urmarit in continuare evoluatia post electorala a vietii politice din Georgia.

Tags: , , , ,

2 thoughts on “Saakasvili reincarcat”

  1. dumy84 says:

    UPDATE: Comisia Electorala Centrala de la Tbilis a dat publicitatii rezultatele finale care, asa cum am precizat si in materialul de mai sus, consfintesc victoria lui Mikhail Saakasvili, acesta obtinand 52.2 % din voturile electoratului gruzin. Pe locul secund s-a clasat candidatul coalitiei de opozitie, Levan Gachechiladze, care a obtinut 25.3% dintre sufragiile valabil exprimate.

    Potrivit ultimelor stiri din Georgia se pare ca opozitia contesta in continuare rezultatul scrutinului din 5 ianuarie, convocand un mare miting de protest pentru duminica in centrul capitalei Tbilisi.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.