Menu
0 Comments

Si Federer e om!

Da, pana la urma verosimil sau neverosimil si Roger Federer este om ca noi toti. Am vazut asta cel mai bine in meciul cu Novak Djokovic din semifinalele Australian Open, pierdut categoric de un jucator elvetian de nerecunoscut.

Desi partida s-a incheiat dupa doua ore si 28 de minute abia cand Djokovic a ridicat bratele in semn de victorie, indraznesc sa afirm ca acest meci a fost pierdut de Federer inca inainte de a incepe. Sa nu uitam ca liderul mondial nu a inceput anul prea bine, neparticipand la demonstrativul de la Kooyong din cauza unor probleme medicale. S-a spus la vremea respectiva ca ar fi fost vorba de un virus stomacal.

Eu totusi cred ca problema lui Federer este una de ordin mental, campionul elvetian fiind de ceva timp intr-o lupta, nu cu adversarii aflati de cealalta parte a fileului, ci cu istoria si cifrele tenisului. Pana la urma Federer a fost invins de Federer. Spectrul castigarii celui de-al 13-lea titlu de Mare Slem si prezenta in a 11-a finala consecutiva de Grand Slem sunt sigur ca au atarnat decisiv in deznodamantul partidei cu Djokovic, un sportiv de altfel admirabil si de toata isprava.

Lasand la o parte apelativele de Fedex, Extraterestrul sau nu mai stiu cum, Federer a demonstrat o data in plus ca este om. Are sentimente ca noi toti, se exteriorizeaza, transpira aproape ca Zidane in zilele de glorie si contesta printre dinti sistemul Hawk-Eye si deciziile arbitrului.

Cu toate acestea au trecut 19 meciuri de cand Roger Federer nu a mai cunoscut gustul amar al infrangerii in capitala statului australian Victoria. Se intampla in 2005 cand Marat Safin reusea sa-l invinga pe Federer, tot in faza semifinalelor. Am urmarit acel meci ca si pe acesta cu Djokovic si pot spune ca din punctul meu de vedere am avut de-a face cu doua persoane Roger Federer diferite. Daca in 2005 meciul a avut o incarcatura emotionala iesita din comun, tensiunea si echilibrul atingand cote maxime, Federer fiind invins in momentul in care practica un tenis foarte bun, de aceasta data jocul slab si multele greseli nefortate au facut diferenta.

Ramane de vazut daca Federer poate domina in continuare tenisul mondial la acelasi nivel la care a facut-o in ultimii trei-patru ani sau daca nu a venit oare vremea unui nou schimb de generatii in fruntea ierarhiei ATP. Eram obisnuiti cu un ceasornic elvetian ce mergea fara greseala pe toate meridianele mapamondului, dar iata ca si acest ceasornic mai are momentele lui de cadere.

Sa fie oare Novak ‘Nole’ Djokovic urmatorul numar unu mondial sau sa fie doar un simplu foc de paie reusita sa, asa cum s-a intamplat in 2005 cu Marat Safin?

Tags: ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza