Menu
0 Comments

Terorismul a invins legenda Dakarului

Sambata, 5 ianurie, ar fi trebuit sa se puna in miscare, la Lisabona, caravana Raliului Dakar ajuns la editia cu numarul 30. Cu 24 de ore inaintea startului principalei competitii motorizate a noului an, organizatorii evenimentului, in speta societatea franceza Amaury Sport Organisation (ASO), a anuntat pe siteul oficial ca intrecerea este anulata complet din motive de securitate.

Organizatorii au reclamat situatia internationala incordata, uciderea pe 28 decembrie a trei turisti francezi in Mauritania s,i nu in ultimul rand, amenintarile directe ale fundamentalistilor la adresa competitiei si a competitorilor. Decizia finala privind anularea Dakarului a fost luat de Ministerul de Externe de la Paris care, in urma informatiilor primite din nordul Africii, a hotarat ca viata sportivilor si a personalului administrativ este pusa in pericol de amenintarile trimise de gruparile maghrebiene aflate in legatura cu temuta de acum Al-Qaeda.

Cum opt dintre etapele raliului erau programate in Mauritania, locul atentatului din 28 decembrie si unde se ascunde o importanta retea terorista, organizatorii au luat inteleapta decizie de a anula, pentru prima data in istoria de 30 de ani a intrecerii, Raliul Dakar.

Abandonarea cursei reprezinta o grea lovitura pentru lumea sportului mondial, Dakarul fiind o legenda a motorsportului mondial, un simbol al aventurii, intrecerii si nu in ultimul rand al solidaritatii participantilor. Indiferent de natiunea reprezentata, de marca bolidului de curse sau de orice alt deziderat ce tine de competitia sportiva, Dakarul era un ideal pentru fiecare concurent. In Dakar nu conteaza atat de mult locul pe care termini cursa, ci sa ajungi la final, Dakarul fiind un fel de Bagdad, un ideal suprem pentru orice pilot.

Pentru Romania este de asemenea un moment trist, pentru ca ar fi fost primul an in care reprezentarea romaneasca era numeroasa, patru motociclisti [Emenuel Gyenes (KTM), Marcel Butuza (KTM), Alexandru Gârbacea (KTM), Romeo Duicu (KTM)] si un echipaj auto [Gabriel Nicolae şi Tudor Stanciu] urmand a fi purtat tricolorul prin lunga procesiune africana.

Dincolo de aspectul pur sportiv al cursei, Dakarul este o cursa dura si selectiva care de-a lungul anilor si-a cerut tributul. Astfel, in cele 29 de editii disputate pana in prezent au murit 47 de oameni, doi dintre acestia fiind victime ale atacurilor teroriste. Toate acestea au facut ca insusi Vaticanul sa ceara oficial inchiderea cursei.

Agentiile internationale de presa au preluat comentarii si mesaje postate pe diverse site-uri islamiste cu caracter fundamentalist, retorica generala fiind a victoriei conceptului de jihad impotriva puterilor occidentale. Urmeaza multe alte competitii sportive importante in 2008 si un alt Dakar, sau mai bine spus o incercare a acestuia, in 2009. Sa speram ca aceste acte de sabotaj nu vor deveni o practica curenta a unor indivizi care nu au nimic in comun cu civilizatia si secolul in care traim.

Inchei acest material cu un mesaj pozitiv, menit sa ne dea speranta pe mai departe si care sa mentina aprinsa legenda Dakarului si spiritul de competitie emanat de acesta.

“Dakarul este un simbol şi nimic nu poate distruge simbolurile. Anularea ediţiei din 2008 nu este o ameninţare pentru viitorul raliului, iar în 2009 vom oferi o nouă aventură tuturor pasionaţilor de raliu off-road”. Asa s-a incheiat comunicatul oficial al ASO.

Tags: , , ,

1 thought on “Terorismul a invins legenda Dakarului”

  1. un singur cuvant: gaozarilor!(adresat organizatorilor)

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza