Menu
0 Comments

Antim Ivireanul, praznuit (si) prin rugby

Dupa cum am sustinut si cu ocazia unui alt material dedicat sportului cu balonul oval, rugby-ul este un sport special si nobil. Romania si Georgia sunt legate, cel putin in rugby, de numele si istoria acestui Sfant Ierarh Antim Ivireanul, care si-a pus amprenta pe istoria celor doua natiuni in la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. Intr-un gest de o mare incarcatura emotionala, oficialii celor doua federatii de rugby din Romania si Georgia au hotarat ca incepand cu anul 2002 la fiecare disputa dintre cele doua natiuni invingatoare sa primeasca Cupa Antim Ivireanul, ca simbol de legatura intre natiunea romana si cea gruzina.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VN9lROB6wD4]

Romania a pierdut meciul din deplasare cu Georgia disputat, sambata 9 februarie, in Cupa Europeana a Natiunilor, scor 22-7, ‘stejarii’ traversand o perioada nefasta dupa Cupa Mondiala din 2007. Mai mult decat atat, Romania a pierdut si Cupa Antim Ivireanul, care a intrat pentru a treia oara in posesia gruzinilor. Echipa noastra si-a adejudecat trofeul in 2002, 2003, 2004 si 2006.

Nascut in 1650 in regiunea Iviria din Georgia, Antim, devenit ulterior Sfant Ierarh, a fost adus pe meleagurile romanesti de la Constantinopol de catre Constantin Brancoveanu in 1689.

La inceput egumen al Manastirii Snagov, Sfantul Antim a ajuns la inceputul anului 1708 Mitropolit al UngroVlahiei. Dedicat activitatilor de tipograf, redactor si editor de scrieri bisericesti, Antim Ivireanul a scris printre altele si prima Biblie in limba gruzina. De asemenea a pus bazele Manastirii Antim din Bucuresti, ctitorita in perioada 1713-1715.

Inlaturat din toate pozitiile ecumenice din ordinul domnitorului fanariot Nicolae Mavrocordat, Antim Ivireanul a fost ucis de ostasii otomani care-l insoteau in drumul spre exilul care i se pregatise la Muntele Sinai.

Canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in 1992, Sfantul Ierarh Antim Ivireanul este praznuit in fiecare an pe 27 septembrie.

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.