Menu
0 Comments

Renasterea ciclismului in Europa

Au trecut cateva luni bune de cand Damiano Cunego ridica mainile in semn de victorie la finalul Turului Lombardiei. ‘Clasica frunzelor moarte’ tragea cortina peste un sezon 2007 tumultuos, in care scandalurile de dopaj au tinut prima pagina mai mult decat intrecerile cicliste propriu-zise. Am lasat in urma Afacerile Fuentes, Santuccione si cazul Vinokourov pentru a reporni la drum, cu speranta, intr-un nou sezon.

Rutierii s-au pus in miscare inca din a doua parte a lunii ianuarie, cand Turul Down Under (Australia) a deschis noul sezon de Pro Tour, circuitul initiat urma cu trei ani de UCI intrand intr-o noua faza, dupa iesirea Marilor Tururi si ale altor intreceri de prima mana. Nu insist asupra chestiunii, pentru ca inca de la inceput Pro Tour mi s-a parut nimic mai mult decat o constructie artificiala ce tine mai mult de imagine si marketing. S-a dorit strangerea sub aceeasi umbrela a celor mai importante curse ale sezonului, dar a sfarsit prin a crea alte disensiuni, scindari si clivaje nedorite in lumea ciclismului.

Dupa reprezentatia din emisfera sudica, unde germanul Andre Greipel de la noua echipa High Road (n.a. – construita pe scheletul defunctei T-Mobile) si-a trecut numele pe lista invingatorilor, a urmat periplul de la Golful Persic, unde belgianul Tom Boonen s-a incoronat pentru a doua oara in cariera, neoficial, Printul Desertului.

Desi in ultimii ani am asistat la un export al sportului cu pedale in America de Nord (vezi Turul Georgiei sau Turul Californiei), Asia (Turul Qatarului sau Turul Lankawi – Malaysia), Australia si chiar Africa ( Turul Burkinei Faso sau Turul Gabonului), ciclismul ramane un sport al Batranului Continent. Aici isi are radacinile, istoria, traditia si tot farmecul. Ca in fiecare an prima duminica din februarie a programat Marele Premiu ‘La Marseillaise’ unde altundeva decat in Marsilia. A castigat un francez, Herve Duclos-Lassale (Cofidis), posibil un semn ca ciclismul din Hexagon poate da semnalul insanatosirii intregului fenomen.

Prefatata de aceasta cursa de o zi, Etoile de Besseges se constituie asadar in prima competitie pe etape din Europa din acest sezon, la start urmand sa se alinieze 136 de ciclisti de la 19 echipe. Campionul Frantei Christophe Moreau face figura de favorit, alaturi de Patrice Halgand, Thomas Voeckler sau Nicolas Vogondy.

Nu stiu altii cum sunt, dar pentru mine ciclismul reprezinta mai mult decat un sport, si asa cum am mai declarat si intr-un alt material raman un indragostit de sportul cu pedale, de tricoul galben, de caravana cursei, de pluton si de tot ceea ce inseamna acest fenomen. Deschiderea noului sezon nu face decat sa aduca o adiere de primavara, perspectiva zilelor senine si frumoase fiind din ce in ce mai aproape, odata cu debutul noului sezon natura revenind si ea la viata.

Scurta prezentare a cursei Etoile de Besseges, ajunsa la editia cu numarul 38.

Etape:

Grau-du-Roi-Grau-du-Roi (154 km)
Nîmes-Saint-Ambroix (149 km)
La Grand’Combe-Les Salles du Gardon (138 km)
Allègre Les Fumades-Les Fumades (151 km)
Gagnières-Bessèges (145 km)

Lista echipelor participante:

Silence-Lotto, Landbouwkrediet, Topsport Vlaanderen, Mitsubishi-Jartazi, Cofidis, Credit Agricole, Ag2r, Bouygues Telecom, Francaise des Jeux, Slipstream, Agritubel, Elk Haus, Auber 93, Team Sean Kelly, Bretagne, Apiflo Vacances, Roubaix-Lille Metropole, Miche-Silver Cross, Differdange & Cycle Collstrop.

Fosti invingatori:

2007 : Nick Nuyens (BEL, Cofidis)
2006 : Frederik Willems (BEL, Chocolade Jacques-Topsport Vlaanderen)
2005 : Freddy Bichot (FRA, Française des Jeux)
2004 : Laurent Brochard (FRA, Ag2r Prévoyance)
2003 : Fabio Baldato (ITA, Alessio)
2002 : Robbie McEwen (AUS, Lotto-Adecco)
2001 : Nico Eeckhout (BEL, Lotto-Adecco)
2000 : Jo Planckaert (BEL, Cofidis)
1999 : David Lefèvre (FRA, Casino)
1998 : Jo Planckaert (BEL, Lotto)

Tags: , ,

1 thought on “Renasterea ciclismului in Europa”

  1. dumy84 says:

    Prima etapa din Etoile de Besseges i-a revenit la sprint belgianului Jan Kuyckx de la echipa Landbouwcredit. Mai multe amanunte: http://www.onlinesport.ro/stiri/sporturi/ciclism/29445/kuyckx-primul-invingator-in-etoile-de-besseges.htm

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza