A devenit aproape o reteta a insuccesului sa ne prezentam la inceputul lunii februarie in primul tur al Grupei Mondiale in Cupa Davis, pentru a ne intoarce in septembrie la baraj. In ultimii doi ani isprava s-a repetat agasant pentru noi, dupa ce am trecut de echipe asiatice in baraj (vezi Coreea de Sud la Bucuresti in 2006 si Japonia in deplasare in 2007) Franta ne-a taiat de fiecare data avantul spre sferturi.

Insuccesul cu Franta de la Sibiu (0-5) este fara indoiala mult prea categoric prin prisma celor intamplate in teren, baietii nostri, atat cat au putut, duelandu-se de la egal la egal cu adversarii lor din Hexagon., scorurile celor cinci meciuri fiind foarte stranse. Sa ramanem realisti si sa admitem ca acest meci ne-a aratat inca o data nivelul la care suntem, atat ca tara, natiune si stat, cat si ca borna pe harta mondiala a sportului.

Intre cifra 5 din dreptul francezilor si tristul 0 din dreptul nostru sta finala de simplu a lui Tsonga de la Australian Open si prezenta enigmatica a romanilor la acelasi Grand Slam. Intre cifrele acestui meci stau de asemenea si doua arene sportive, impunatoarea Paris-Bercy si (cocheta ar spune unii) sala Transilvania din Sibiu, unde cu greu si-au gasit loc 2000 de suflete etc.

Pana la urma trebuie sa recunoastem ca acesta este pentru moment locul nostru in tenisul mondial. E greu sa tragi de bravul Andrei Pavel la cei 34 de ani ai sai pentru a te mentine in fiecare an in elita, in timp ce din urma nu vine nimeni. N-ai cum sa emiti pretentii in fata Frantei atata timp cat aceste doua talente, Mergea si Tecau, nu-si gasesc inca busola in circuitul profesionist, dupa ce la juniori bateau tot, printre victime numarandu-si si acest Jo-Wilfried Tsonga, aparut aproape peste noapte in varful piramidei. Este o infrangere dureroasa si trista. Cu siguranta nu vom invata nimic din ea si vom continua sa mergem la ‘ce o fi’.

Una peste alta Cupa Davis ramane o competitie cu un farmec special, care da tenisului si sportului in general o aura speciala. Mergem din nou la baraj, pentru a spera din nou la o revenire si la anul in elita, dupa aceea mai vedem noi!