Menu
0 Comments

Simularea Alpilor in desertul din Qatar

A 7-a editie a Turului ciclist al Qatarului s-a incheiat, vineri, cu victoria rutierului belgian Tom Boonen, care si-a adjudecat pentru a doua oara in cariera competitia gazduita la malul Golfului Persic. Un contratimp pe echipe si alte cinci etape incheiate la sprint. Cam asa s-a scris istoria editiei din acest an a Turului Qatarului.

Organizatorii nu se multumesc insa cu atat. Ca la Dubai se practica sporturi de iarna in locuri special amenajate, desi in mediul inconjurator temperatura atinge 40 de grade Celsius stiam. Ca inventivii seici au pus mana de la mana construind acele faimoase insule in forma de palmier iarasi stiam. Dar ca celebra ascensiune Alpe d’Huez sa fie simulata in mijlocul desertului, nu stiu sa fi auzit pana acum pe undeva.

Nu este utopie si nici vreo fantasmagorie. Insusi directorul echipei de ciclism din Doha, Mustapha Faci, a declarat pentru cotidianul spaniol AS ca aceasta catarare de notorietate din Turul Frantei poate fi simulata in desert, citez: “Aici cu bani totul este posibil”. Si cu asta cred ca am inteles care sunt planurile seicilor.

Intreaga zona a Golfului traverseaza o continua si intensa promovare mediatica, iar prin sport oamenii locului au inteles (ceea ce nu prea inteleg din pacate ai nostri) ca pot realiza o nemaipomenita reclama pentru asezarile lor. Personal am urmarit in 2007 prin intermediul Eurosport 2 intreg Turul Qatarului. Cu exceptia capitalei Doha nu exista nimic, sau aproape nimic daca luam in calcul modernul circuit de curse de la Losail, care gazduieste etape in MotoGP si WSBK. In rest, lungi sosele de o perfectiune aproape ireala, cu sisteme de iluminat din zece in zece metri, mult nisip si extrem de multe santiere de constructii.

Se construieste foarte mult in Qatar si planul oficialilor de la Doha de a simula o catarare precum cea de la Alpe d’Huez vine din dorinta de a alinia la startul intrecerii cicliste nume importante de rutieri, stiut fiind faptul ca ‘greii’ disciplinei sunt cei care se iau la tranta cu muntii. Ori altfel nu poti invita rutieri precum Pereiro, Valverde, Contador, Cunego, Simoni sau Leiphaiemer daca nu le oferi un teren propice pentru a-si arata aptitudinile.

Tags: , , ,

1 thought on “Simularea Alpilor in desertul din Qatar”

  1. apollo says:

    foarte interesenta idee, adevarat ca se poate face orice daca ai bani, dar totusi, vor reusi? eu ma gandesc ca alpe d’huez e pe la vreo 1850 de metri si sunt oarece conditii la altitudinea asta … ar fi un chin pentru ciclisti sa urce aproape 14 km cu panta medie de 7,9% la 40 de grade temperatura, dar cine stie … poate taie alpii si-i duc in desert!
    lasand gluma deoparte e de apreciat initiativa seicilor care investesc foarte mult in promovarea acestui sport frumos si sunt dornici sa aduca pe pamanturile lor ciclisti de valoare.

    ps fain blogul 😉

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza