Menu
0 Comments

Kremlinul are un nou lider: Dmitry Medvedev

Federatia Rusa are incepand din 2 martie un nou presedinte dupa ce Dmitry Medvedev a fost creditat cu 69.6 % din voturile electoratului in urma primelor estimari. Fara doar si poate anuntul oficial nu urmeaza decat sa intareasca ceea ce se stia inca din a doua parte a anului 2007, si anume ca fostul prim-vicepremier al Rusiei va prelua stafeta de la Vladimir Putin, care va prelua pozitia de premier. 

Patru candidati s-au inscris in cursa electorala a celui de-al patrulea scrutin prezidential organizat in Rusia dupa destramarea Uniunii Sovietice, Dmitry Medvedev fiind creditat inca de la inceput cu cele mai mari sanse la victorie inca din primul tur, fapt care s-a si intamplat de altfel. Candidatul formatiunii prezidentiale Rusia Unita l-a invins fara drept de apel pe reprezentantul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, acesta obtinand 20 % din voturile valabil exprimate, ceea ce demonstreaza o data in plus aplecarea in continuare a rusilor spre stanga. Pe celelalte locuri s-a clasat ultranationalistul Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), cu 12.5 %, si tanarul Andrei Bogdanov, care la cei 32 de ani ai sai a adunat 1.5 % din voturile rusilor.

“Vom continua politicile incepute si impuse de Vladimir Putin”, a declarat Medvedev imediat dupa aflarea rezultatelor oficiale. Si nici nu are cum sa se intample altfel din moment ce avocatul de 42 de ani provine din anturajul politic al lui Putin. Ridicat din cadrul elitei din Sankt Petersburg, Medvedev a preluat in 2005 pozitia de prim-vicepremier al guvernului federal, fiind in acelasi timp, atentie, presedinte al gigantului energetic GAZPROM incepand cu anul 2002. Spre deosebire de predecesorul sau, Medvedev nu a are un trecut legat de serviciile secrete rusesti, KGB sau FSB.

Potrivit oficialilor comisiei electorale de la Moscova la scrutinul organizat pe durata a 24 de ore au participat 60% din totalul de 109 milioane de cetateni cu drept de vot. In absenta observatorilor OSCE, care au refuzat sa participe la eveniment, scrutinul a fost monitorizat de trimisi ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si de reprezentanti ai Adunarii Interparlamentare a CSI.

De retinut ca Dmitry Medvedev este cel mai tanar conducator al Rusiei de la tarul Nicolae al II-lea incoace!

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza