Menu
0 Comments

Romania si Rusia: (Re)intalnirea

Au trecut cinci decenii de la retragerea trupelor sovietice din Romania si 16 ani de la destramarea URSS. Oaspeti ‘de seama’ ai romanilor incepand cu 1944, rusii au intors spatele Romaniei dupa 1991, sau altfel spus noi lor, politicile celor doua natiuni luand drumuri diferite.

Daca guvernantii de la Bucuresti au cautat calea Occidentului si mai ales a ‘Visului American’, cancelaria de la Kremlin a lucrat din greu la (re)consolidarea Federatiei Ruse, urmasa de facto a Uniunii Sovietice, ca o mare putere.

Vizite oficiale putine, mai mult noi la ei, cate 30 de minute, strangeri reci de mana, un pret din ce in ce mai aspru al pretului gazului metan si ocolirea Romaniei de catre principalele proiecte de transport al hidrocarburilor catre Vest. Asa s-ar rezuma in cateva cuvinte relatia Romaniei cu Rusia la nivel politic, una din ce in ce mai glaciala.

Nici la nivel sportiv nu prea ne-am intersectat cu ei. Am pierdut o finala mondiala la handbal feminin in 2005 si cam atat. Pentru prima data dupa caderea Uniunii Sovietice, Romania si Rusia se intalnesc la fotbal, miercuri seara pe stadionul Ghencea, intr-o partida de verificare inaintea Euro 2008.

Continuand paralela intre sport si politica, putem spune ca intalnirea fotbalistica dintre cele doua natiuni are cumva menirea de a prefata vizita lui Vladimir Putin la Bucuresti, vizita asteptata din 2000 incoace si care se intampla la nivel tot amical, dupa ce acesta i-a predat stafeta la Kremlin lui Dmitry Medvedev.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.