Invincibilul Vince Papale

Nu sunt un mare cinefil, dar din cand urmaresc cate un film sau altul in limita timpului disponibil si mai ales a starii de spirit. Ultima astfel de isprava s-a intamplat duminica seara, cand postul HBO a difuzat in premiera filmul ‘Invincible’, cu Mark Wahlberg in rolul principal. Intr-o prima faza m-a atras decorul si vestimentatia din anii 70, pentru ca apoi sa realizez ca este vorba de mult mai mult cu acest film.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Aux_hRJYED8]

Regizat in 2006 de Ericson Core, filmul ‘Invincible’ propune privitorului o scurta intoarcere in trecut, mai precis in Philadelphia anului 1976, personakul principal fiind Vince Papale, un tanar de 30 de ani, chelner cu jumatate de norma la barul din cartier si profesor suplinitor la un liceu (sau, ma rog, colegiu cum e la americani).

Parasit de ‘iubita’ lui sotie sub pretextul ca nu aduce suficienti bani in familie, Papale isi incearca sansa la preselectia organizata de Eagles, franciza locala de fotbal american. Considerat la inceput o pata de culoare si o nu mai mult de o simpla gluma, Papale ajunge sa-i castige cu timpul increderea antrenorului Dick Vermeil. De fapt filmul urmareste si paralela celor doi, Papale si Vermeil aflandu-se intr-un moment de cotitura al carierei si pana la urma al vietii.

Dupa un sezon anterior dezastruos cu doar trei victorii in sezonul regulat al NFL si un presezon cu sapte esecuri din tot atatea meciuri, Dick Vermeil incearca sa construiasca noua echipe in jurul lui Papale, un jucator cu spirit si inima, adica exact ingredientele necesare pentru a readuce pe Eagles la viata.

Unitatea, prietenia, familia, determinarea, abnegatia si ambitia sunt aspecte surprinse foarte bine de acest film, care reprezinta, spun eu, un bun reper pentru oricine. Povestea reala a lui Vince Papale, un simplu chelner, care si-a urmat visul trecand peste toate neajunsurile si obstacolele poate fi oricand un bun exemplu pentru fiecare dintre noi, vorba aceea: ‘niciodata sa nu spui niciodata’.

Si uite asa, eu mare necinefil, am ajuns si critic de film. Pentru asta am inaugurat cu aceasta ocazie si o noua categorie pe blog dedicata artei cinematografice.

P.S. Laitmotivul filmului este reprezentat de un bilet pe care fosta sotie a lui Papale I l-a scris acestuia: “nu vei realiza niciodata nimic, nu vei face nimic cu numele tau, nu vei fi in stare sa castigi un ban”. Tinand cont ca filmul pune in lumina o poveste reala, nu pot sa nu ma intreb ce a gandit aceasta cand l-a vazut pe Vince celebru si victorios?

1 Comment on "Invincibilul Vince Papale"

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza