Cand trustul Intact a cumparat in parteneriat cu RDS drepturile de difuzarea a meciurilor din Liga 1 nu am avut nicio reactie. Cand acelasi trust media a anuntat crearea unui post cu profil sportiv iarasi n-am avut nicio reactie, situatie repetata si la auzul grozaviei ca vom avea nu un GSPTV, ci vreo trei. Dar cand intr-o zi de sambata am vrut sa urmaresc o semifinala banala de tenis de la Bastad, care intamplator era transmisa de un anume Telesport, si am constat cu o uimire amara ca respectivul post nu mai este in grila de programe trebuie sa reactionez.

Despre ce este vorba pentru a nu lasa loc de interpretari sau neintelegeri? Ecuatia este simpla. Avem trei tabere: una bucata parteneriat Intact & RDS care detin meciurile din Liga 1, una bucata trust Realitatea/Catavencu & LPF (adica Liga Profesionista de Fotbal) si un mare bucata consumator de media, adica poporul, norodul sau prostimea, un termen care nu este deloc desprins din terminologia evului mediu, ci apare mai actualizat ca oricand.

Prima mutare a facut-o Realitatea care, in speranta ca va achizitiona drepturile TV pentru Liga 1, a cumparat postul Telesport. Jocurile nu au iesit cum ar fi trebuit pentru trustul mai sus amintit si meciurile au ajuns in curtea Intact pentru o suma de aproximativ 90-100 de milioane de euro (nu mai retin exact, dar undeva acolo). Cum traim evident in Romania imediat jucatorii s-au pus in miscare si astfel Realitatea si LPF-ul au semnat o intelegere prin care televiziunea mai sus amintita devine partener media, sau asa ceva, al organismului care se ocupa de prima liga a fotbalului romanesc. Astfel la meciurile transmise de aceste fantomatice posturi GSPTV vom vedea de sase ori pe partida cate un banner care anunta intelegerea dintre Realitatea si LPF, ca si cum te-ai fi insurat intr-o zi cu cineva, dar printr-un contract esti obligat ca de sase ori pe zi sa te viziteze fosta iubita cu actualul ei consort. Am inchis paranteza.

Cealalta parte, in speta Intact, nu a ezitat sa ridice de jos manusa, contraatacand folosindu-se din plin de partenerul RDS care, nici mai mult nici mai putin, a inceput sa curete din grila de programe posturile trustului Realitatea. Si au inceput cu doua dintr-un foc: Telesport si The Money Channel, zvonindu-se pe la colturi ca urmatoarea tinta de doborat este Romantica. Nu discut aici profilul, audienta sau importanta acestor canale, ci vreau doar sa subliniez modul miselesc si absolut santajist in care se desfasoara aceste operatiuni.

Vazand cum sta treaba cu primele doua parti aflate in duel direct, ma simt nevoit sa revin la consumator, denumit mai sus popor, norod sau prostime. Spun prostime pentru ca acel dicton specific capitalismului sanatos: “clientul nostru, stapanul nostru” se traduce in Romania prin “clientul nostru, sclavul nostru”. Poate sunt unii care saliveaza inca de pe acum la gandul celor trei GSP-uri, la ‘teribilele’ derby-uri din Liga 1 dintre Gloria Buzau si CS Otopeni, sau si mai rau Gaz Metan Medias-Gloria Bistrita, dar personal nu pot accepta ca pe banii mei sa-mi fie impus la ce sa ma uit intr-un mod absolut miselesc. Ma intreb daca decizia lichidarii posturilor respective din grila de programe a tinut cumva seama de cuvantul numit concurenta sau macar de libertatea fiecaruia de a alege?

Nu cred. Concurenta inseamna competitie, intrecere in idei, programe, platforme, calitate si asa mai departe, iar cei care au ales calea descrisa mai sus au adoptat o politica de tip stalinist in adevaratul sens al cuvantului. De ce sa lasi publicul sa aleaga intre un turneu de tenis de la Bastad (sa zicem), cotatiile la Bursa (vezi cazul The Money Channel) si ‘mirificul’ fotbal mioritic? ‘Pai ce noi am platit zeci de milioane de ieuro ca prostimea sa aleaga cumva altceva in afara de driblingurile lui Banel in balarii sau chitelele altora’?, probabil s-au intrebat cei implicati in speta.

Ca si consumator de media ma constitui in parte implicata in acest sa-i spunem diferend si ca atare ma gandesc bine la urmator pas. Dupa aproape 14 ani de CATV ma gandesc foarte serios sa devin independent in materie si sa nu mai stau la mana jocurilor subterane. Refuz sa-mi faca altcineva programul fie el si TV, si ca atare ma indrept spre solutia receptoarelor digitale de programe pe satelit.

Oferta este vasta pentru toate buzunarele si preferintele, iar canale cu miile de la FTA (Free-to-Air) si pana la doritele canale criptate. Pai decat sa urmaresc nu stiu cate GSPTV-uri intrate in televizorul meu mai mult prin efractie decat poftite politicos, prefer sa-mi achizitionez la un pret omenesc antena+receptor+card de acces pentru diferitele tipuri de criptare si pot sa dorm linistit ca am reactionat corespunzator la abuzul media comis de cablistul care-mi schimba programele prin efractie, fara nicio logica.

Nu spun ca trebuie sa fie organizat referendum national pentru posturile pe care sa le urmarim la TV, dar imixtiunea grosolana nu poate fi tolerata, fara a avea posibilitatea de a alege dupa simplele legi ale concurentei sau bunului simt.