Menu
0 Comments

Sastre, primul la Alpe d’Huez

Schimbare de lider in Turului Frantei dupa etapa incheiata in catarare la Alpe d’Huez, spaniolul Carlos Sastre devenind noul purtator al tricoului galben dupa ce a castigat mansa cu un avans de peste doua minute in fata conationalului sau Samuel Sanchez.

Rutierul echipei CSC a atacat decisiv din grupul favoritilor pe primele pante ale ascensiunii finale, reusind la final sa-i ia tricoul galben coechipierului sau Frank Schleck, acesta sosind cu o intarziere de doua minute si 13 secunde.

Cronometrat la sosire cu timpul de 6 ore, 7 minute si 58 de secunde, Sastre si-a trecut in palmares a treia victorie de etapa in Marea Bucla, dupa reusitele de la Plateau de Bonascre (2003) si Morzine (2005), rutierul nascut la Madrid in urma cu 33 de ani imbracand pentru prima data in cariera tricoul galben.

Participant in Turul Frantei din 2001, Carlos Sastre Candil pe numele sau complet a avut urmatoarele clasari la general: 20 in 2001, 10 in 2002, 13 in 2003, 8 in 2004, 21 in 2005, 3 in 2006 si 4 in 2007, pentru ca in 2008 sa porneasca cu prima sansa la castigarea competitiei inaintea ultimelor patru manse.

Alpe d’Huez reprezinta pe harta ciclismului mondial una dintre bornele de referinta, o etapa din Turul Frantei incheiata pe mitica ascensiune reprezentand o adevarata sarbatoare a sportului mondial. Traiesti un an ca sa urmaresti cu sufletul la gura trecerea ciclistilor peste cele 21 de viraje ale catararii, zecile de mii de spectatori creand o atmosfera mirifica.

Eliberat de sub hegemonia cruda a ‘tiranului’ Lance Armstrong, Turul Frantei a programat in 2006 prima sosire la Alpe d’Huez din era post-Lance, Frank Schleck devenind atunci primul luxemburghez invingator pe legendara ascensiune dupa si mai legendarul Charly Gaul. Am scris atunci despre isprava si am facut-o si acum. La doi ani distanta, dupa multe alte curse in picioare si fraze asternute pe foaia alba a monitorului, l-am urmat din nou pe Frank pe drumul spre Alpe d’Huez, ciclistul echipei CSC fiind de aceasta data insusi liderul Turului.

Intamplator sau nu Frank Schleck a pierdut tricoul desi l-ar fi putut foarte bine pastra. A decis strategul Bjarne Riis, acest Mitica Dragomir al ciclismului, care a preferat sa joace la doua capete si sa-l trimita in avanposturi pe ibericul Carlos Sastre. Vesnica speranta a echipei CSC in ultimul deceniu la castigarea Turului, spaniolul de 33 de ani si-a facut treaba, castigand etapa si luand un avand as spune mai degraba linistitor in vederea finalului.

Fara doar si poate Turul Frantei 2008 se va decide in urma contratimpului individual programat, sambata, intre Cerilly si Saint-Amand-Montrond, pe distanta a 53 de kilometri.

Pentru mai multe amanunte accesati pagina de ciclism a ziarului electronic Onlinesport.ro

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.