Menu
0 Comments

Anul Doctorului Rossi

Cu orgoliul serios sifonat dupa infrangerile suferite in fata ‘pustiului din Kentucky’ Nicky Hayden si a ‘cangurului’ Casey Stoner, italianul Valentino Rossi si-a recastigat in 2008 prima pozitie in Campionatul Mondial de Motociclism Viteza. Si Doctorul a aratat ratiune, stil si precizie in operatia numita ‘drumul spre un nou titlu mondial’.

Inceput sub lumina reflectoarelor din Qatar si incheiat sub soarele bland de toamna de la Valencia, sezonul 2008 a stat sub semnul dominatiei lui Valentino Rossi, pilot care a marcat cateva borne de referinta in cariera sa si istoria Campionatului Mondial.

‘Il Dottore’ a egalat la Misano (San Marino) numarul total de victorii obtinute de conationalul sau Giacomo Agostini (68), pentru a deveni la finalul sezonul lider absolut cu 71 de succese la clasa regina in cei opt ani de activitate.

Cu cele 16 podiumuri obtinute in 18 runde, Rossi a ajuns la cota 114, consolidandu-si pozitia si in aceasta ierarhie, egaland totodata propriul record personal din 2003 si 2005.

Locul trei obtinut la Valencia si cele 16 puncte obtinute au facut ca Valentino Rossi sa termine sezonul cu o zestre de 373 de puncte, stabilind astfel un nou record in materie, dupa ce detinea vechiul etalon impreuna cu australianul Casey Stoner (363 puncte).

La toate acestea se adauga titlul mondial cu numarul opt, obtinut dupa o lupta frumoasa si pasionanta cu fostul campion Casey Stoner. Dupa ce in 2007 australianul a beneficiat de avantajul penurilor Bridgestone, Rossi a mutat decisiv in 2008 concurand pe gumele constructorului japonez.

Cu toate acestea batalia pentru campionat nu s-a declansat la inceputul campionatului, primele doua curse fiind trecute in contul Ducati (Stoner in Qatar) si Honda (Pedrosa la Jerez in Spania). Rossi si-a aratat adevarata fata in Grand Prix-ului Chinei, cand a reusit victoria dupa o lunga perioada secetoasa.

Momentul decisiv si psihologic pentru economia campionatului a avut loc pe pamant american, la Laguna Seca, un circuit atat de criticat de Rossi de-a lungul timpului. Constient de plusul de putere al motocicletei Ducati pilotate de Casey Stoner, ‘Doctorul’ s-a hotarat sa opereze pe cord deschis, atacandu-si rivalul in cel mai critic viraj al intregului sezon: Corkscrew sau mai pe romaneste, Tirbusonul.

Rossi a fortat la interior si la intimidarea adversarului sau, in limitele regulamentului, sau altfel spus in spiritul curselor, castigand o cursa cat un intreg campionat. Acela s-a dovedit a fi piatra de incercare pentru Casey Stoner, un campion intrat apoi intr-o degringolada evidenta.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=sfPM77TsGaA]

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza