Menu
0 Comments

Ciclismul, un sport pe cale de disparitie ?!

Sau cu alte cuvinte fie spus, ciclismul a fost sacrificat pe altarul luptei impotriva dopajului. S-a intamplat in Germania, unde intr-o singura zi sportul cu pedale a primit doua lovituri aproape de KO.
La scurt timp dupa ce televiziunile de stat ZDF si ARD au anuntat ca nu vor mai transmite Turul Frantei, organizatorii Turului ciclist al Germaniei, competitie parte a circuitului de elita ProTour, au anuntat la randul lor ca anuleaza editia din 2009. Motivul: ultimele cazuri de dopaj, mai precis cele ale rutierilor Stefan Schumacher si Bernhard Kohl, depistati pozitiv cu CERA, o substanta derivata din celebra de acum Eritropoetina.

Masura mi se pare una extrem de radicala si periculoasa in acelasi timp pentru viitorul sportului cu pedale. In plina campanie de promovare a acestui sport, in care insusi Lance Armstrong a fost readus pe bicicleta la 37 de ani pentru a face un tur al lumii alaturi de importante intreceri pe doua roti, germanii vin si pun bomboana pe coliva prin deciziile lor.

Aceeasi germani care incepand cu anul 1996 si pana mai ieri erau in genunchi in fata ‘marelui’ Jan Ullrich, care a isterizat o intreaga societate dupa succesul sau din Marea Bucla 1997. Spre deosebire de francezi, care de la Afacerea Festina incoace (1998) au aplicat o politica de toleranta zero fata de trisori, si care au renuntat astfel la orice performanta in ideea luptei antidoping si a implementarii unui sport cat mai curat, germanii au tras obloanele spalandu-se pe maini in fata intregului auditoriu.

In fata unei asemenea decizii exista doua ipoteze: fie oficialii germani in ale ciclismului au cunostinta de existenta unui numar mai mare de sportivi din aceasta tara care folosesc sistematic substantele dopante si astfel aceasta masura poate fi privita ca o incercare de limitare a pierderilor, fie avem de-a face cu un joc de suma zero, radicalizat dupa ultimele dezvaluiri din culisele plutonului. In ambele situatii mi-e teama ca doar sportul are de pierdut si nu cred ca o trecere prin focul purificator ar salva ciclismul.

Dupa mine, in momentul de fata, ciclismul este singura disciplina sportiva in care adevarul este scos la lumina si trisorii sunt pusi la perete. Asa cum am mai afirmat si cu alte ocazii, reiau acum. Sa nu-si imagineze cineva ca in fotbal, spre exemplu, daca nimeni, niciodata nu este gasit dopat, nu exista dopati. Sau in alte discipline. Doar in atletism, haltere si pe alocuri in natatie se mai incearca astfel de actiuni de stopare a dopingului. In rest liniste si pace, asa cum incearca si germanii sa arate prin demersurile lor de a spune NU ciclismului: ‘Nu stim, nu vrem sa stim, nu mai vrem…nimic’.

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.