Menu
0 Comments

Dubaiul nu stie de criza

Daca cea mai mare parte a locuitorilor planetei si-au ancorat in vocabular cuvinte precum criza, inflatie, deflatie, stagflatie, somaj, faliment si asa mai departe, cei cu sange albastru de prin partile Dubaiului se tin de petreceri extravagante, fara a lasa impresia ca sunt pe aceeasi planeta cu noi. 

Cu siguranta 20 de milioane de lire sterline sparte la inaugurarea unui nou hotel, pe insula artficiala in forma de palmier, nu inseamna prea mult pentru oamenii petrolului. Numai reprezentatia lui Kylie Minogue ar fi costat, spun sursele, undeva la 1.5 milioane, iar transportul oaspetilor aproximativ 3 milioane.

Si totusi in Dubai asistam, daca vreti, la un fel de spectacol al inocentei, in sensul ca privit mai de aproape paradisul construit pe nisip din banii aurului negru ascunde in spate adevarate drame. Am urmarit de curand un documentar pe Antena 3, in care mai multi jurnalisti occidentali aratau adevarata fata a celor care muncesc la ridicarea acestor constructii faraonice. Mare parte dintre ei provin din zonele sarace ale Asiei de Sud si Sud-Est, din India, Bangladesh, Filipine, dar mai nou si din China.

Documentarul respectiv ofera imaginea unui adevarat centru al sclavagismului modern, muncitorii din constructii fiind nevoiti sa lucreze intre betoane la temperaturi de 55 grade Celsius. Mai mult decat atat, mare parte dintre acestia nu mai aveau posibilitatea de a se intoarce in tarile de origine. Odata ajunsi in Dubai deveneau sclavii intermediarilor care le-au facilitat intrarea in Emirate si ai noilor patroni, conditiile de lucru si de locuit fiind dintre cele mai grele. Oricum, o imagine total opusa celei de mai jos.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ie5ear3bHUQ]

Tags: ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.