Am spus nu de putine ori ca, din punctul meu de vedere, fotbalul romanesc este telenovela si manea. De aceea nu sunt deloc surprins cand un fotbalist este filmat intr-un club de noapte, cantand manele, turnand pe gat mai multe pahare cu bautura sau aratandu-si barbatia pe webcam.

Ca sportiv trebuie sa ai o conduita ireprosabila, fiind exemplu pozitiv pentru copii de azi si tinerii de maine. Nu mai vorbesc de randamentul din teren. Si ne mai miram ca in fiecare an suntem ciuca batailor in cupele europene, carne de tun prin Liga Campionilor si ‘mascarici’ prin Liga 1.

Pentru cei din fenomen probabil ca sunt lucruri banale. Se intampla si la case mai mari. Cassano tocmai a povestit in biografia sa ca obisnuia sa se monteze inaintea marilor meciuri cu o partida zdravana de sex. De Ronaldo Nazario da Lima stim ca facea sex oral cu una dintre iubitele lui inainte de meciuri. Despre baietii de la Manchester United s-a scris cum ca ar fi fost la o orgie de toata pomina, iar de Ronney ca si-a pus in cap cativa litri de alcool pana s-a facut pulbere.

Sportivii sunt oameni, au viciile si partile lor lumesti, dar diferenta intre ai lor si ai nostri se vede tocmai la locul de munca, pe dreptunghiul verde. Chiar si dupa o noapte petrecuta alaturi de escorta lui favorita, pentru care plateste 2500 de lire dupa cum a scris News of the World, Cristiano Ronaldo este artist pe Olt Trafford sau oriunde are United meci. La fel se intampla cu toti, care fie vorba intre noi au vieti private mult mai tumultuoase decat o prosteala din garsoniera lui Torje, pe manelele tampe ale te miri cui.

Pana la urma am inteles ca din punctul de vedere al intelectului fotbalistii romani sunt limitati, orizontul lor fiind marginit de manele, masini, femei si bautura. Este in regula. Fiecare dupa capacitate. Dar macar putin fotbal sa joace, fotbal adevarat, nu o gluma in care 22 de flacai alearga o basica, pacalind cele 90 de minute si privitorii din tribune sau micile ecrane.