Menu
0 Comments

Jurnalism cu arma in mana in Rusia

Aceasta pare a fi ultima tendinta in Federatia Rusa, dupa ce un al patrulea jurnalist de la publicatia ‘Novaya Gazeta’ a fost ucis in ultimii noua ani.

Initiativa ca jurnalistii sa poarte arme a fost lansata de Alexander Lebedev, personaj care tine prima pagina in ultimele saptamani dupa anuntul cumpararii cotidianului londonez ‘Evening Standard’.

Fost ofiter KGB si viitor partener politic al lui Mihail Gorbaciov intr-o platforma care va fi lansata in 2010, Lebedev sustine cu tarie necesitatea ca jurnalistii sa se apere singuri in conditiile in care au devenit adevarate tinte vii pe strazile Moscovei si nu numai.

“I think that the FSB [Federal Security Service] and other law enforcement agencies are not carrying out their responsibilities regarding what it happening with ‘Novaya gazeta. So we have officially submitted documents requesting the right to carry weapons.” (Alexander Lebedev, www.rferl.org)

Ultimul asasinat din media rusa a avut loc marti, 20 ianuarie, cand jurnalista Anastasia Baburova si avocatul Stanislav Markelov au fost ucisi in plina strada de indivizi neidentificati, dupa ce tocmai iesisera de la o conferinta de presa.

Pentru cei care au urmarit evenimentele din trecutul recent al Rusiei, cazul seamana foarte mult cu cel al Annei Pollitovskaya, jurnalista asasinata in octombrie 2006 chiar la usa apartamentului sau din Moscova. Cele doua jurnaliste de investigatie au efectuat mai multe dezvaluiri de-a lungul timpului despre abuzurile comise de soldatii si ofiterii rusi in timpul razboiului din Cecenia.

Avocat pe problemele drepturilor omului, Stanislav Markelov s-a ocupat in trecut de apararea familiei Elzay Kungayeva, femeie de origine cecena ucisa in 2000 de un ofiter rus. BBC anunta ca saptamana trecuta colonelul Yuri Budanov, cel acuzat de asasinatul de mai sus, a fost pus in libertate spre nemultumirea publica a lui Markelov.

Situatia respectarii drepturilor si libertatilor omului tinde sa devina una critica pentru Federatia Rusa, spatiu unde, potrivit rapoartelor Freedom House, au fost asasinati nu mai putin de 16 jurnalisti incepand cu anului 2000 si pana in prezent.

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.