E (a) normale !

Rezultatul de egalitate dintre Steaua si modesta Sheriff Tiraspol a pornit furtuna in Ghencea, mariajul dintre patron si antrenor terminandu-se brusc, la cabine, dupa ce el, angajatul, l-a sfidat pe angajator, calcandu-i, dupa cum spune insusi acesta, onoarea in picioare.

La o prima vedere este o situatie de neinteles intr-o societate a regulilor, valorilor si normelor, unde intelegerile sunt intelegeri, principiile sunt principii, iar onoarea este pusa in lumina din alte unghiuri, mai putin obtuze. Asa ‘e normale’ cum ar spune Cristiano Bergodi, dar in Romania realitatile stau cu totul altfel.

Intr-o feuda ca Romania, plina de mosieri aparuti sub cupola umbroasa a tranzitie,  pentru unii a avea angajati platiti pentru anumite prestari de servicii este de multe ori sinonim cu a avea argati sau slugi, acestia fiind oricand la dispozitia si cheremul creditorului, caci remuneratia pentru o munca se transforma astfel intr-un credit ce capata caracter de imprumut si implica obligatii. ‘Te platesc, dar faci si zici ca mine, oricum, oriunde si oricand’.

La fel se intampla si in cazul de fata, unde el, angajatul, a reactionat ‘normale’ fata de o situatie nemaintalnita pentru societatile ‘normale’, iar lui, patronului, i s-a parut ‘a normale’ sa intalneasca un personaj care sa-si exprime verticalitatea. FELICITARI DOMNULE BERGODI. TOT RESPECTUL!

Asadar ca o concluzie, e (a) normale ca patronul, indiferent de numele si pozitia lui, sa caute sa-si impuna abuziv autoritatea asupra unui angajat si sa-l destituie pentru alte motive decat cele contractuale, e (a) normale ca la un club precum Steaua antrenorii sa fie schimbati precum piesele de lenjerie intima la fiecare moft al patronului, e (a) normale ca jucatorii sa fie supusi la tot felul de experimente, injurii si presiuni, e (a) normale ca acestia sa mai poata sta corect in ghete in atare conditii, nestiind de cine sa asculte in timpul meciului, e (a) normale ca pe Ghencea in loc de suporteri, oameni care de multe ori isi iau de la gura pentru a fi alaturi de echipa favorita, sa asiste la meciuri doar o sleahta de indivizi certati cu bunul simt si care ar da oricand definitia corecta din DEX a uratului.

In fine, e normale ca antrenorul sa nu inteleaga de ce patronul a avut un comportament de stana.

P.S. Stati linistiti, pe noul antrenor nu-l deranjeaza eticheta de sclav!

3 Comments on "E (a) normale !"


 1. In ceea ce spui tu ai dreptate, dar am de facut 2 amendamente.
  Era evident ca Becali a incercat sa intre in vestiar la pauza pentru a se baga in organizarea echipei, asa cum face de obicei.
  Bergodi, desi “vertical” a gresit in doua randuri.

  1. De la inceput trebuia sa stie cine-i Becali si trebuia sa stie in ce se baga. Ca toti antrenorii Stelei din ultimul timp, probabil s-a bucurat la banii oferiti caz in care trebuia sa-si accepte si statutul de “sclav”. Era inevitabil sa nu se ajunga la asa ceva.

  2. Desi nu-l agreez pe Becali si consider ca organizarea echipei trebuie sa intre exclusiv in sarcinile antrenorului, pentru ca de asta l-ai angajat, totusi nu poti ca angajat sa nu-ti lasi patronul sa intre in vestiar, desi era clar motivul pentru care Becali dorea sa intre.
  E ca si cum tu la ziar, Dumy, ii tii patronul afara si nu-l lasi sa intre, gandindu-te ca stti sa-ti faci meseria si nu-ti trebuie “indicatii pretioase”.

  Reply

 2. De acord cu tine la primul punct. Italianul ar fi trebuit sa stie in ce se baga, desi poate in sinea lui s-a bucurat la bani intr-o prima faza.

  La punctul doi insa nu sunt de acord, desi iti apreciez opinia. Intre patroni si angajati ar trebuie sa existe raporturi strict de ordin material si contractual. Adica te angajez sa faci asta si asta, iar intr-o zi tragem linie si vedem ce si cum. Asta e varianta optima, insa in cazul de mai sus avem exemplul tipic dambovitean, cum zicea Mitica: ‘esti angajatul lui, esti practic sclavul lui’.

  Nu e chiar asa si deja au inceput sa transpire in presa exemple de cum isi exprima patronul indicatiile. Iar a fi patron nu implica si atotcunoasterea, ca altfel n-ai mai avea nevoie de angajati.

  Reply

 3. Nu stiu ce sa zic e adevarat ce zici, adica am contract cu antrenorul X, il las sa faca treaba iar daca la sfarsit nu si-a atins obiectivul…atunci contractul stipuleaza ce penalitati pot sa existe.
  Eu patron nu ma bag in treaba ta, tu antrenor nu te bagi in treaba mea, corect pana aici. Dar in cazul in care tu ca patron tinzi sa te bagi peste antrenor, cum era evident ca intentiona Becali, tu ce-ai fi facut? Chiar si daca nu ar fi avut ce sa caute acolo …
  Nu-i poti interzice accesul in vestiar, e totusi patronul, nu? Inchipuie-ti ca tu iti deschizi o firma si intr-o buna zi angajatii tai nu te mai lasa sa intri….., atunci ce faci, nu-i dai afara in secunda 2?
  Retine, nu caut in nici o maniera sa-i iau apararea lui nea Jiji, pentru ca nu am de ce, dar asta se leaga de primul punct din discutie. Greseala initiala e a lui Bergodi, care trebuia sa se gandeasca inainte sa accepte contractul , ca astfel de intamplari vor fi inerente. Acum, daca te-ai bucurat la bani, nu mai face pe victima, ca nu tine….

  Reply

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza