Menu
0 Comments

Germania ramane crestin-democrata

Pentru inca un mandat germanii si-au lasat destinul in mana coalitiei conduse de Angela Merkel, CDU/CSU in colaborare cu FDP urmand a-si asigura majoritatea guvernamentala in Bundestag.

Cu un total de 33.8 % din voturile valabil exprimate coalitia formata din Uniunea Crestin Democrata si Uniunea Crestin Sociala a castigat alegerile legislative din Germania, cele doua formatiuni asigurandu-si 239 din cele 622 de locuri ale Dietei Federale (Bundestag).

Marele perdant al scrutinului cu numarul 17 din istoria de cinci decenii a Germeniei Federale este SPD-ul, social-democratii obtinand doar 23.5 %, rezultat care consfinteste cel mai slab rezultat din istoria formatiunii de centru-stanga. Cu 146 de locuri obtinute in Bundestag, SPD devine principala forta politica de opozitie la viitorul guvern Merkel.

Surpriza algerilor din 27 septembrie a fost furnizata de FDP (liber-democratii), formatiune care a obtinut 14.6 % din voturile valabil exprimate, acestea traducandu-se in 93 de locuri in Parlamentul de la Berlin.

Au mai intrat in legislativ DIE LINKE (comunistii) care au obtinut un scor neasteptat de bun, 12 % in procente si 76 locuri in Bundestag, dar si Verzii brat la brat cu Alianta 90, acestia adunand 11 procente care s-au tradus in 68 de locuri.

Cu aproape un milion de voturi primite, nationalistii de la NPD au esuat inca o data intrarea in Parlament, ramanand la periferia esicherului politic german, in timp ce Partidul Piratilor nu a reusit sa imite modelul aplicat de suedezi la alegerile europarlamentare din vara acestui an.

Rata participarii la scrutinul din 27 septembrie a fost de 70.8 %, la urne prezentandu-se 43.997.633 cetateni din totalul de 62.132.442 alegatori inscrisi.

Republica Federala, Germania pune in practica politica un sistem electoral mixt, bazat atat de votul direct cat si pe scrutinul proportional pe lista. Astfel, potrivit rezultatelor de duminica, se observa dominatia covarsitoare a coalitiei CDU/CSU, care a obtinut 218 din cele 239 de locuri pe baza votului direct, castigand alegerile in 13 din cele 16 circumscriptii electorale.

Exceptie au facut landurile Sachsen-Anhalt si Brandeburg, ambele din estul tarii, unde comunistii grupati in DIE LINKE (trad. – stanga) au ocupat primele locuri. Singura circumscriptie unde SPD a avut majoritatea a fost cea din Bremen, unde social-democratii germani au devansat cu aproape zece procente CDU, obtinand doua locuri directe in Bundestag.

Daca in urma cu patru ani diferenta dintre CDU/CSU si SPD a fost de doar un procent (35.2 % – 34.2 %) si patru locuri in Parlament (226-222), de aceasta data germanii au decis sa-i dea credit deplin cancelarului Angela Merkel. Arbitrul gurvernarii Merkel II va fi FDP, partid asa-numit ‘balama’, care va asigura majoritatea linistitoare pentru noul cabinet si proiectele care vizeaza navigarea Germaniei prin perdeaua de fum a crizei mondiale.

Reprezentarea grafica a noului Bundestag:

bundestag

CDU / CSU239
SPD146
FDP93
DIE LINKE76
GRUNE68
Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza