Menu
0 Comments

Prima infrangere pentru Obama

Judecand dupa valul global de simpatie care a intampinat alegerea lui Barrack Obama in postul de presedinte al Statele Unite ale Americii nu aveam nici cea mai mica indoiala ca Chicago, metropola gangsterilor italieni din perioada interbelica, ar putea rata gazduirea editiei din 2016 a Jocurilor Olimpice.

Barrack Obama, presedintele SUA

Barrack Obama, presedintele SUA

Nu mare a fost mirarea cand tocmai Chicago a fost primul din cele patru orase candidate eliminat dupa cel dintai tur de scrutin, metropola americana primind doar 18 din cele 95 voturi ale membrilor CIO. Ar fi trebuit sa fie 96, dar Jacques Rogge s-a abtinut in ultimul moment probabil din dorinta de impartialitate.

Astfel, inainte de a castiga lupta cu criza mondiala, presedintele Obama, de multi conationali de-ai domniei sale si nu numai perceput ca un adevarat Mesia, a pierdut prima batalie a mandatului sau, iesind destul de sifonat din batalia olimpica.

Sa fie semnul ca americanii si-au pierdut din influenta mondiala, sa fie mesajul ca centrul de putere se afla in plina schimbare si ora exacta nu se mai da de peste ocean sau sa asistam la un moment de o democratie iesita din comun, pe care si batranii atenieni ar fi invidiat-o ? Sa ne amintim ca in urma cu doi ani, cand Soci a primit dreptul de a organiza JO de iarna din 2014, prezenta lui Vladimir Putin in Guatemala s-a dovedit a fi decisiva cel putin sub impactul imaginii si perceptiei.

In cele din urma Rio de Janeiro a fost metropola aleasa de CIO sa organizeze Jocurile Olimpice din 2016, candidatura braziliana castigand finala cu Madridul. Era totusi putin probabil ca ibericii sa primeasca unda verde la doar patru ani dupa Londra, principiul rotatiei continentelor fiind astfel anulat.

Pentru Brazilia urmeaza sapte ani de munca, investitii, sponsorizari si crestere economica, obtinerea gazduirii Cupei Mondiale din 2014 si a Jocurilor Olimpice din 2016 aducand un profit estimat de aproape 2,5 miliarde de dolari la bugetul guvernului federal de la Brasilia.

Inca o data sportul se dovedeste a fi una dintre cele mai profitabile afaceri de pe mapamond si un excelent propulsor politic, la a 121-a sesiune a CIO de la Copenhaga participand nume grele ale politicii mondiale, printre care Barrack Obama (presedinte SUA), Yukio Hatoyama (premier Japonia), Juan Carlos (rege Spania) si Luis Ignacio Lula Da Silva (Brazilia).

Tags: , , , ,

1 thought on “Prima infrangere pentru Obama”

  1. cristina says:

    Putem spune Waterloo??

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.