Menu
0 Comments

Socialistii au castigat alegerile legislative anticipate din Grecia

Grecii au ales din nou schimbarea dupa cinci ani de guvernare a dreptei conservatoare conduse de Costas Karamanlis. Convocate anticipat pentru a-si intari sustinerea parlamentara chiar de catre premierul elen si totodata liderul formatiunii Noua Democratie (ND), alegerile de la 4 octombrie au adus victoria Miscarii Socialiste Pan Elenice (PASOK).

Rezultatele scrutinului din 4 octombrie. PASOK (verde) si ND (albastru)

Rezultatele scrutinului din 4 octombrie. PASOK (verde) si ND (albastru)

Potrivit rezultatelor oficiale, formatiunea condusa de George Papandreou Jr. a obtinut majoritatea linistitoare in noul parlament de la Atena (Vouli ton Ellinon), castigand 160 din cele 300 locuri ale legislativului elen. Insarcinat cu formarea noului executiv va fi Papandreu, fiul lui Andreas Papandreu, la randul sau fost premier al Greciei intre 1981-1986 si 1993-1996, si nepot al lui George Papandreou (senior), om politic al Greciei in perioada interbelica si dupa 1945.

Republica parlamentara incepand cu 1974, cand s-a pus capat la sapte ani de dictatura militara, Grecia a cunoscut de-a lungul timpului numeroase schimbari constitutionale, sistemul electoral suferind repetate modificari, ajungandu-se in cele din urma la o proportionalitate desavarsita.

Astfel, 288 dintre membrii Vouli sunt alesi in urma scrutinului proportional pe liste de partid, iar restul de 12 dupa proportia numarului total de voturi obtinut de partide la scara intregii tari, sistemul  fiind pus in practica in trei etape succesive:

  1. Se organizeaza alegeri la nivel districtual, intreaga tara fiind impartita in 56 districte;
  2. Locurile ramase vacante dupa aceasta prima etapa sunt distribuite in urma unor noi alegeri, de aceasta data fiind organizate 13 districte electorale majore la nivel national;
  3. Daca nici dupa a doua etapa locurile nu sunt acoperite, atunci acestea sunt distribuite partidului care a obtinut majoritatea la nivel national.

Cu 44 % din voturile valabil exprimate de elenii cu drept de vot si un total de 160 locuri in noul parlament de la Atena2, PASOK revine la guvernare dupa o pauza de cinci ani, Noua Democratie condusa de Costas Karamanlis intrerupand in 2004 cei 11 de conducere a Greciei de catre socialisti. De altfel cele doua forte politice au dominat scena politica elena dupa 1974, alternand la guvernare dupa modelul bipartidismului britanic sau american. Dar nu este cazul Greciei, Republica Elena avand in practica politica un multipartidism activ, alte trei formatiuni politice intrand in parlament sau altfel spus depasind pragul electoral fixat prin dispozitiile legale electorale la 3 %.

Reactiile nu au intarziat sa apara, atat pe plan intern, cat si international, presedintele american Barrack Obama, omologul cipriot Demetris Christofias, dar si premierul spaniol Jose Luis Zapatero trimitand mesaje de felicitare pentru George Papandreou. De asemenea, fostul lider PASOK si premier Costas Simitis si-a exprimat sustinerea fata de noua majoritate parlamentara de la Atena.

Au existat si critici, cea mai pregnanta dintre acestea venind din partea liderului KKE (Partidul Comunist Elen), Secretarul General Aleka Papariga spunand ca in urma ultimelor alegeri “s-a schimbat doar capitanul, directia Greciei fiind aceeasi”.

Alexis Tsipras, liderul Coalitiei Radicale de Stanga (SYRIZA) a salutat infrangerea ‘politicilor de dreapta care au condus tara spre saracie si somaj’, indemnand viitorul executiv sa adopte masuri urgente de ameliorare a nivelului de trai.

De asemenea, presa elena de luni a acordat spatii largi alegerilor legislative, anuntand la unison victoria PASOK si infrangerea ND, dupa unii cea mai aspra din intreaga istorie politica a acestei formatiuni.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.