Menu
3 Comments

Ubuntu 9.04, primele consideratii

Pentru cei mai putin avizati, Ubuntu 9.04 este un sistem de operare bazat pe interfata GNOME a Linux, care se vrea a fi principalul concurent al celebrului Windows. In cele ce urmeaza voi face o scurta analiza a intregului proces de instalare si utilizare al Ubuntu 9.04, asa cum le-am experimentat personal.

Instalarea

Cu un CD bootabil instalarea Ubuntu este un proces extrem de simplu, care se realizeaza in sapte pasi. Dintre acestia doar unul necesita putin mai multa atentie, si anume realizarea partitiilor.

Ubuntu are nevoie de doua partitii pe hdd (denumit in cazul de fata sda sau sdb dupa caz), una ext ( cu semnul “/”) pentru instalarea fisierelor (recomandat cel putin 4 GB) si o alta swap pentru memorie ( spatiul recomandat 2 x memoria PC-ului).

Dupa realizarea partitiilor cd-ul se pune pe treaba si in mai putin de 15 minute Ubuntu 9.04 se afla instalat pe computer. La final cere automat restart, se scoate cd-ul si se booteaza dupa hard.

Utilizarea

Noul sistem de operare Ubuntu odata instalat pune la dispozitia utilizatorilor o gama variata de aplicatii sa le spune ‘basic’. Avem la indemana Firefox 3, Open Office 3.0, Pidgin (messenger), Evolution (tine loc de Outlook), cat si doua playere pentru fisiere video si audio.

La toate acestea se adauga o grafica atractiva, cu doua bare de lucru, una jos si alta sus, doua desktop-uri etc.

Optiuni suplimentare

Pe langa programele instalate cu softul propriu zis, Ubuntu ofera o paleta larga de alte programe si programele menite sa satisfaca cerintele oricarui utilizator.

Dificultati

Inevitabil apar si primele probleme. In cazul meu conexiunea la internet a fost detectata automat, la fel si placile video si de sunet.

Prima problema majora: rularea aplicatiilor flash. Desi Adobe Flash Player 10 pentru Linux Ubuntu se instaleaza fara nicio dificultate, in cazul meu utilizarea paginilor de tip Youtube a ramas la stadiul de incercare si nervi. Repet, cu toate flash-urile posibile instalate, inclusiv adobe si cele specifice pentru linux gasite in add/remove programs.

A doua problema majora: nerecunoasterea tv-tunerului si imposibilitatea de a gasi un soft care sa detecteze placa si sa recunoasca programele (din aceasta cauza am renuntat in urma cu ceva timp al Ubuntu 7.04).

UPDATE: Am identificat problema. Tunerul este detectat in urma comenzii dmesg | grep tv, dar din cate am inteles in urma documentarii valoarea 5 din dreptul tunerului trebuie inlocuita cu 38 sau 56.

A treia problema: WINE. Aratata de multi ca o aplicatie salvatoare in cazul rularii programelor folosite initial in Windows, cel putin in cazul meu WINE s-a dovedit total ineficienta, niciuna dintre variantele incercate nefiind deschisa corespunzator.

Concluzii

Ubuntu 9.04 este un sistem de operare care poate fi folosit oricand ca alternativa la Windows si celelalte softuri suplimentare. Cu rabdare si in functie de interesul fiecaruia in utilizarea computerului, Ubuntu poate fi sau nu o solutie, dupa liberul arbitru al utilizatorului. Personal folosesc Linux Ubuntu la intreaga capacitate si deja vechiul SO pot spune ca a devenit istorie. Viitorul e Ubuntu ! 🙂

Tags: , , ,

3 thoughts on “Ubuntu 9.04, primele consideratii”

 1. Vallixx says:

  Cateva precizari:

  GNOME este doar o interfata, nu este o varianta a Linux-ului. Mai exista interfete oarecum user friendly, ca de ex. interfata KDE sau XDE.
  Am utilizat si eu Ubuntu 7.04 cu ceva timp in urma si in general am fost multumit. Programele basic sunt simple si fara “floricele”. Nu va asteptati la un Office foarte dotat, la un messenger foarte incarcat sau la niste playere foarte performante, sunt suficiente cat sa iti faci treaba cu ele. In general aplicatiile sunt decente si atat insa castiga mult la capitoul stabilitate.
  Cu youtube-ul si tunerul nu am avut probleme, la mine s-a intamplat sa mearga din prima, lucru cel putin imbucurator intrucat configurarea sau setarile ulterioare nefiind foarte familiare pentru mine.
  WINE era de asteptat sa fie un pic deficitar, in esenta este doar un emulator.
  In concluzie, Linux Ubuntu este o varianta pentru cei care doresc o alternativa la Windows. Intrebarea care s-ar pune este “de ce as alege Ubuntu ca alternativa”?
  Imi vin in cap 2 raspunsuri: o stabilitate mult peste cea a Windows-ului si un grad de protectie mult imbunatatit. Pentru unii merita, pentru unii nu, depinde deactivitatea fiecariua.

 2. neuronos says:

  Salut

  Am luat hotararea de a trece in legalitate, adica de a renunta la Windows !

  Instalez Linux – Ubuntu !

  cu respect

  1. Dumy says:

   O decizie foarte buna. Te felicit! 🙂 Nu vei regreta alegerea facuta. Ubuntu e foarte rapid, stabil si atractiv, chiar daca anumite mici probleme te-ar putea descuraja la inceput. Cu rabdare se rezolva toate in cele din urma.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza