Menu
0 Comments

Ion Barladeanu, povestea unei transformari halucinante

Unii se nasc cu prea multe si ajung sa risipeasca cu timpul tot. Altii se nasc cu prea putine si ajung prin munca, sansa sau noroc sa realizeze ceva in viata. Ion Barladeanu nu se incadreaza in niciuna dintre aceste doua categorii, ci intr-una speciala, a oamenilor liberi, care au crezut si au trait dupa valorile libertatii absolute intr-o perioada cand in Romania plateai cu viata sau cariera pentru indrazneala de a respira aerul libertatii.

Nascuta poate din plictiseala, poate din promiscuitatea mediului de viata sau poate dintr-o inclinare nativa inconstienta, pasiunea lui nea’ Ion Barladeanu pentru colaje i-a adus acestuia celebritatea si succesul la o varsta cand alti batranei de la sate si orase isi numara saraciile si zilele.

Emotionanta poveste, trist si in acelasi timp fericit destin pentru Ion Barladeanu, ajuns mare artist in galeriile de arta contemporana din Basel, Londra si Paris, unde occidentalii privesc fascinati la operele sale create dintr-un munte de imagini decupate.

Vazand documentarul produs de Alexander Nanau si HBO am avut impresia ca Ion Barladeanu, personajul nostru care, metaforic spus dar in acelasi timp foarte adevarat, a ajuns din cersetor un print al colajelor, aduce ca inteligenta cu Ilie Moromete, personajul lui Marin Preda din Morometii. O inteligenta nativa pe care doar unii dintre noi au darul de a o avea si pune in valoare.

Laudabila si initiativa lui Dan Popescu, cel care a intuit potentialul lui Ion Barladeanu si valoarea muncii sale, si mai ales, sau in primul rand, cel care l-a ajutat pe acesta sa-si ocupe locul meritat in societate.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza