Menu
3 Comments

Imaginea Romaniei prin ochii Top Gear

iPhone
Creative Commons License photo credit: unknowndomain

Episodul filmat de cei de la Top Gear in Romania ne-a aratat adevarata fata a tarisoarei noastre dragi, lasand la o parte toate accentele patriotarde ale multor inflacarati.

Doar daca n-am fi ignoranti am putea spune ca orasele noastre nu sunt ramase undeva in anii 70-80, ca in unele sate romanesti se traieste aproape la fel ca in bordeiele de acum cateva secole.

Am fi la fel de ignoranti daca am nega existenta unei minoritati care ne sufoca existenta zilnic si care ne-a facut praf imaginea peste hotare prin comportamentul ei nomad.

In ultima instanta, dar nu cea din urma, Romania este o tara a contrastelor si a extremelor, de la Bucurestiul super aglomerat si cenusiu atat de ravnit totodata, pana la satele de tigani desprinse din Borat si super masinile luxoase din prea iubita statiune Mamaia.

Toate acestea au fost vazute de o lume intreaga in episodul dedicat de cei trei de la Top Gear Romaniei. Lasand la o parte puternicele accente malitioase, pana la urma suntem cum s-a vazut in imagini: o tara frumoasa, care pacatuieste prin faptul ca este locuita de unele multe persoane.

Si concluzia se desprinde lesne. Occidentalii veniti in Romania apreciaza Casa Poporului construita de Ceausescu si minunatiile pe care natura le-a lasat cu darnicie. Realitati care nu sunt nicidecum influentate de prezent.

Vezi Transfagarasanul din film (pe care fie vorba intre noi tot raposatii de dinainte de 90 l-au facut sa arate cum arata), muntii si delta. La capitolul litoral prefer sa ma abtin de la comentarii. Se intelege de ce.

Tags: , , ,

3 thoughts on “Imaginea Romaniei prin ochii Top Gear”

 1. Vali says:

  Absolut corect ceea ce spui. In afara de asta, ramai cu un gust amar cand vezi ca mai toate chestiile laudate de ei si anume barajul Vidraru, Transfagarasanul, Casa Poporului…sunt facute de atat balamatul Ceasuescu. Nu vreau sa fiu inteles gresit cand zic “mult blamatul”, consider ca este blamat pe buna dreptate, dar constatam ca cu astea am cam ramas din pacate. In cei peste 20 de ani trecut de la revolutie nu s-a mai facut nimic. Asta-i realitatea!
  In afara de asta, consider ca episodul celor de la Top Gear, iese chiar bine pt. Romania. Iar pe patriotii inflacarati care latra la luna cum ca de ce nu-au zis “Gipsy Country”, le fac o trimitere sa vizioneze programele TV de revelion de la televziunile mogulilor si chiar si de la TVR, unde in afara de tiganie si manele nu prea ai ce vedea. Trist dar adevarat. Astia suntem, asta vrem; tiganie, mall-uri , manele, masini de fite……

  Si….”at the end of the day”, cum zice englezul, ca tot vorbim de cei 3 prezentatori englezi…..concluzia ramane din pacate aceeasi, Romania e o tara extraordinara, pacat ca e locuita !

  1. Dumy says:

   Cei de la Top Gear n-au facut decat sa ne puna in fata o oglinda. Una trista, dar reala. Dupa 90 am ‘evoluat’ astfel: 3 statii de metrou, cateva blocuri terminate ca vai de ele si o doza uriasa de prostie si parvenitism. Una peste alta suntem la ani lumina de o tara si o societate civilizata cu adevarat.

   P.S. Ce spui totusi de faza cu James cand se ciocneste de ‘gitanii’ aia cu Break-ul? Multi spun ca ar fi fost regizata de ei. Asa inclin si eu sa cred.

 2. Vali says:

  Clar este regizata si nu este singura.
  Eu sunt un fan al emisiunii, am vazut cam tot ce au scos ei, inclusiv editiile speciale si iti pot spune ca au multe faze aranjate ca sa dea bine la TV.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza