Menu
0 Comments

Tripla lui Freire in Milano-San Remo

Ciclistul spaniol Oscar Freire s-a impus, sambata, in prima mare clasica a sezonului, Milano-San Remo, depasindu-i la sprint pe campionul Belgiei Tom Boonen si pe pe Alessandro Petacchi, cel mai experimentat sprinter italian in activitate.

Cronometrat cu timpul de 6 ore, 57 minute si 28 secunde, Freire si-a trecut in palmares a treia victorie din cariera in La Primavera, cea mai lunga cursa de o zi din calendarul Uniunii Cicliste Internationale, dupa succesele din 2004 si 2007.

“Cred ca am meritat sa castig prima data pentru ca Zabel nu mai era sprinterul de temut. A doua victorie am obtinut-o dupa un sprint maret, iar in acest an a fost la fel ca in 2007. Sunt intr-o forma buna si totul a iesit bine, desi am fost putin ingrijorat ca sosirea nu mai era programata pe Via Roma, un loc care imi place mai mult”, a declarat Freire.

In varsta de 34 ani, rutierul spaniol care a castigat de trei ori titlul mondial s-a dovedit a fi cel mai puternic sprinter dintr-un grup fruntas in care s-au mai aflata Tom Boonen (Quick Step), Alessandro Petacchi (Lampre) si Daniele Bennati (Liquigas), acesta din urma nereusind sa se impuna desi a beneficiat in ultimul kilometru de trena unui coechipier.

Ca de fiecare data, si editia din acest an a cursei Milano-San Remo s-a dovedit a fi o apriga batalie intre sprinterii si vitezistii plutonului, primii avand castig de cauza in pofida numeroaselor tentative a celor din urma de a se impune.

Cursa a fost animata in prima parte de evadarea a trei rutieri italieni, Fabrice Piemontesi (Androni Giocatolli), Aristide Ratti (Carmiooro NGC) si Diego Caccia (ISD-Neri) desprinzandu-se din pluton la doar trei kilometri dupa startul programata la Milano.

Avand in fata nu mai putin de 295 kilometri, cei trei temerari au primit unda verde din partea plutonului, astfel ca avansul lor a crescut rapid la peste 22 minute.

Pe masura apropierii de Passo del Turchino avansul fugarilor a inceput sa scada, urcarea la trena plutonului a echipelor cu ambitii la sprintul final ridicand ritmul in cursa.

O cazatura masiva a scindat plutonul in doua grupuri pe coborarea de pe Turchino, in grupul secund ramanand si britanicul Mark Cavendish (HTC-Columbia) nimeni altul decat invingatorul din 2009.

Cei trei din frunte au fost readusi in grupul principal cu 81 kilometri inaintea finalului, dupa 19 kilometri din pluton iesind francezul Maxime Bouet (AG2R) si ucraineanul Dmitri Grabovskyy (ISD-Neri).

Aventura celor doi a luat sfarsit la 37 kilometri de final, plutonul dus in trena de Stefano Garzelli (Acqua&Sapone) lansandu-se pe Cipressa, penultima ascensiune importanta a cursei.

Rusul Alexander Kolobnev (Katiusa) si francezul Yoann Offredo (Francaise des Jeux) au fost urmatorii atacanti care si-au incercat norocul pe Cipressa, dar aventura lor a fost rapid stopata de pluton.

Favoritii au inceput atacurile cu adevarat importante pe Poggio, la 6 kilometri inaintea finalului, Michael Rogers (HTC-Columbia), Philippe Gilbert (Francaise des Jeux) si Filippo Pozzato (Katiusa) incercandu-si pe rand sansa.

In cele din urma cursa a fost decisa la sprint, unde Oscar Freire a reglat duelul cu Tom Boonen si Alessandro Petacchi pentru o a treia victorie in La Classicisma.

Perseguidores
Creative Commons License photo credit: . SantiMB .

Rezultatele din Milano-San Remo:

1      Oscar Freire Gomez (Spa) Rabobank      6:57:28
2     Tom Boonen (Bel) Quick Step
3     Alessandro Petacchi (Ita) Lampre-Farnese Vini
4     Sacha Modolo (Ita) Colnago – CSF Inox
5     Daniele Bennati (Ita) Liquigas-Doimo
6     Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team
7     Francesco Ginanni (Ita) Androni Giocattoli
8     Maxim Iglinsky (Kaz) Astana
9     Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto
10     Luca Paolini (Ita) Acqua & Sapone

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza