A State of Trance 450: cronica unui show de exceptie

Zece ore de muzica, noua dj, zeci de piese, sute de mesaje pe twitter si mii, sute de mii de ascultatori in intreaga lume. Acestea au fost ingredientele A State of Trance 450 din Wroclaw, ultima petrecere aniversara organizata de Armin van Buuren. Gazda evenimentului a fost Centennial Hall, o arena construita in 1913 si in care au intrat peste 10.000 de iubitori ai muzicii trance.

Deschiderea i-a apartinut tanarului englez Mat Zo care, la cei 19 ai ai sai, a reusit sa urce inca de la primele sunete bpm-ul la un nivel foarte ridicat. ‘Not going home’ remixat de Eric Prydz a incendiat atmsofera, dupa care a continuat cu clasica ‘As The Rush Comes’. Se anunta o seara de neuitat. Si a fost pana la urma.

A urmat la butoane Jorn van Deynhoven, un dj de 33 ani nascut in Germania, dar care locuieste in prezent la Amsterdam si este destul de putin cunoscut, aparitiile sale in concerte fiind putine. Combinatia germano-olandeza din profilul sau a impus o evidenta schimbare de ritm, trecandu-se la un trance mai agresiv, care a adus aminte de inceputurile genului, de prima parte a anilor anilor 2000.

Urmatorii in program au fost finlandezii Super 8 & Tab, dar la pupitru a urcat doar Tab, aka Janne Mansnerus, colegul Miika Eloranta pregatind lansarea primului album din istoria artistica a celor doi.

Tab a incendiat atmosfera cu piese de rezistenta, numai una si una, ‘Helsinki’s Watching (Above & Beyond’s Mashup Mix)’, ‘Flashback (Original Mix)’, ‘Made of Love (Super8 & Tab Remix)’ sau ‘Irufushi (Original Mix)’ trimitand publicul ascultator intr-o noua dimensiune a sunetului.

Andy Moor a avut misiunea sa pregateasca intrarea lui Armin van Buuren si englezul s-a achitat mai mult decat bine de sarcina. A fost o ora de trance la cel mai inalt nivel, Moor electrizand publicul din Wroclaw si pe cei din spatele computerelor.

Piese precum ‘Faces’, ‘Right back’, ‘See the sun’ sau ‘White room’ au ridicat volumul difuzoarelor la maxim, cireasa de pe tort fiind ‘Lethal Industry’ a lui Tiesto.

Intrarea in scena a lui Armin van Buuren s-a produs la ora 1, ora Romaniei, atmosfera din Centennial Hall fiind una absolut fabuloasa. Mii de oameni si-au unit glasurile intr-o singura voce: ‘Armin’, ‘Armin’, ‘Armin’, iar pe internet fanii s-au dezlantuit in mesaje de dragoste, apreciere si simpatie la adresa celui mai bun DJ al ultimilor ani [pentru realizarile sale si impactul pe care il are la scara planetara as spune ca cel mai mare din toate timpurile].

A inceput cu ‘Aisha’, considerata una dintre cele mai bune piese ale anului 2010, dupa care a schimbat ritmul cu ‘Not going home’ in propriul remix si ‘Pandora’, o alta creatie de data recenta care a rupt topurile in ultimele saptamani.

Mashup-ul la ‘Rain’ a fost o alta piesa de rezistenta din setul lui Armin, care personal mi-a amintit de ploaia de la Bucuresti din iunie 2008. Un moment de referinta in istoria concerterlor organizate in Romania…

O alta surpriza a fost ‘Ten Minutes of Burning Desire (Andy Van Hall Mashup)’, piesa superba creata pe nucleul clasicei ‘Burn with desire’.

Finalul setului de doua ore a fost unul cu adevarat electric, un nou mashup marca Armin van Buuren la vocea superbei Sharon den Adel punand in miscare intreg mapamondul. Superb. Fara cuvinte. Te intrebi ce poate fi mai frumos in materie de trance?

Dupa un set de nota 20 din partea lui Armin van Buuren, noaptea alba de la Wroclaw a continuat cu numarul doi din Armada, Markus Schulz urcand la butoane.

N-am avut sa-mi trag sufletul prea bine, ca Markus a si incins atmosfera cu stilul sau progressive. Din nou publicul isi arata afectiunea si aprecierea: ‘Markus, ‘Markus’, ‘Markus’ se scandeza la unison in Centennial Hall.

‘Dark Heart Waiting’ a deschis cele 60 minute ale lui Markus Schulz, germanul stabilit la Miami dovedindu-si inca o data calitatea superioara in materie de trance & progressive.

Incet, incet s-a facut dimineata in Europa si in program au mai ramas Sied van Riel, Sebastian Brandt si Nitrous Oxide. Show-ul a continuat insa la cel mai inalt nivel si mult timp de acum inainte se va vorbi despre A State of Trance 450.

De saptamana viitoare ne intoarcem la episoadele regulate si asteptam cu nerabdare petrecerea dedicata show-ului cu numarul 500. Se va intampla in primavara anului 2011 si deja se anunta un eveniment cu totul iesit din comun.

Pana atunci, A State of Trance 450 a scos la lumina un lucru extraordinar, si anume ca ascultatorii genului si fanii lui Armin van Buuren in particular formeaza o mare familie. Ideea de Trance Family a aparut pe Twitter si a fost rapid asimilata de toti ascultatorii. De acum inainte nu se va mai vorbi doar de un nume, un show sau un gen, ci se va vorbi despre Trance Family, o intreaga comunitate animata de aceeasi pasiune: muzica trance!

Dintre miile de mesaje scrise pe Twitter mi-a placut unul care reprezinta in opinia mea esenta a ceea ce inseamna muzica trance:

“I think the love for trance is a Gift! a gift that fortunately i have! me and the all the trancefamily! Trance is a way of life for me! it’s pure happiness”!

Armin van Buuren

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza