Menu
0 Comments

Lectie de caracter si fair-play prin snooker. Dott revine in elita mondiala

The view from the front row
photo credit: zawtowers

Jocul de snooker, mai mult poate decat oricare altul, ne ofera in fiecare zi cate o lectie despre ceea ce inseamna obiectivitatea, cavalerismul, respectul de sine si pentru cel de langa noi, corectitudinea si nu in ultimul rand taria de caracter. Tabela arata 12-12 si Graeme Dott tocmai a incheiat o impresionanta si putin sperata cursa de revenire. Fusese condus cu 12-10 de nord-irlandezul Mark Allen, un jucator tanar, de atac, cu lovituri precise, dar prea putin calculat in momentele cheie ale meciurilor.

Altfel ar fi fost poate deja campion mondial pana acum. Dar chiar si asa are tot timpul din lume sa ridice intr-o zi trofeul deasupra capului in arena de la Crucible. Revenim in pauza dintre jocuri si in pregatirea frame-ului decisiv. Cei doi jucatori se aseaza asa cum este obiceiul la Crucible unul langa altul. Tensiunea atinge cote maxime, tribuna murmura facand calcule. Dott si Allen schimba cateva amabilitati, zambesc unul la altul, imagine care pare a fi desprinsa dintr-o dimensiune a irealului. ‘Cum este posibil asa ceva?’, s-ar intreba multi.

Cum sa vorbesti cu adversarul tau si intr-un moment de o asemenea importanta? Am taiat mai inainte cuvantul adversar pentru ca, aici, la snooker, ca de altfel si la golf (daca-mi este permisa comparatia), exista doar parteneri de competitie, cel mult oponenti, dar niciodata adversari. Acestia din urma se gasesc in arenele de lupte, in ringul de box sau in interminabilele batalii partinice. Singurul adversar al fiecaruia dintre jucatorii de snooker este chiar el, persoana lui, cu emotiile si tumultul interior. Cine isi stapaneste cel mai bine trairile, acela va triumfa.

La final, desi invins, Allen il felicita pe Dott, strangandu-i puternic mana si adresndu-i cateva cuvinte. Apoi cei doi ies impreuna din arena ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Frumoasa imagine baieti, una care ar trebui difuzata pe toate canalele la ora de maxima audienta, pusa in scoli pentru cei mici etc. Astfel ma gandesc ca am fi cu totii mai buni, mai respectuosi si mai corecti fata de cei de langa noi. Si acum, dati-mi voie sa-mi dezvolt mai jos cronica asemenea unui break, comparatie care imi face mereu o deosebita placere.

Graeme Dott, primul semifinalist la Crucible

Dupa trei ani de necazuri de toate felurile, jucatorul scotian Graeme Dott revine in elita snookerului mondial prin calificarea in semifinalele Campionatului Mondial de la Sheffield.

Supranumit ‘The Pocket Dynamo’ sau ‘Dott the Pot’, scotianul in varsta de 32 ani din Larkhall a trecut in sferturile de finala de nord-irlandezul Mark Allen, cu 13-12.

Scorul in ultima sesiune a meciului celor doi a avut o evolutie halucinanta. Dott a condus cu 10-8, dupa care a fost egalat la zece, pentru ca Allen sa se distanteze la 12-10.

Pus cu spatele la zid, Dott si-a demonstrat taria de caracter, reusind un break de 115 puncte in jocul 23, moment care s-a dovedit decisiv in economia rezultatului final.

Foarte bun jucator de atac, dar cu probleme in situatiile tactice, Allen si-a pierdut cumpatul in frame-ul decisiv, desi reusise o lovitura de deschidere care i-a creat probleme lui Dott.

Scotianul a ratat lovitura de siguranta, lasandu-i lui Allen o bila rosi in apropierea buzunarului superior din partea stanga.

Spre surprinderea tuturor, nord-irlandezul a ratat incredibil, lasandu-i pozitie de continuare lui Dott.

Acesta si-a dezboltat un prim break, dupa care a gasit un snooker ideal cu bila alba lipita de bila verde. Dupa cateva momente de gandire superficiala, Allen a ales cea mai putin inspirata dintre variante, preferand sa loveasca in plin pachetul de bile rosii.

A comis fault la bila rosie si din acel moment drumul lui Dott spre semifinale era deschis.

Campion mondial in 2006, Graeme Dott a trecut in ultimii ani printr-o perioada mai putin fasta, problemele din viata personala, depresia care a urmat acestora, accidentarea la bratul drept si iesirea din top 16 constituindu-se in incercari care pareau la un moment dat fara rezolvare pentru scotian.

In cele din urma Dott a gasit drumul cel bun pentru depasirea tuturor problemelor, revenind cu succes acolo unde ii este locul si anume masa de joc a circuitului mondial profesionist de snooker.

Pentru un loc intr-o noua finala la Crucible, Graeme Dott va juca impotriva invingatorului disputei dintre englezii Ronnie O’Sullivan si Mark Selby.

Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza