Menu
2 Comments

Vinokourov a dat lovitura in Liege-Bastogne-Liege

Multi i-au cantat prohodul in vara lui 2007, cand kazahul de la Astana, mare favorit la castigarea Turului Frantei, a cazut in prapastia dopingului, fiind suspendat pentru doi ani din toate competitiile cicliste.

La mai bine de jumatate de an de la revenirea pe sosea, Vinokourov a reusit doua victorii intr-o saptamana, demonstrand ca, in pofida problemelor pe care le-a avut, ramane un mare ciclist.

Mai intai s-a impus in Turul Trentino, cursa pe etape pregatitoare pentru Giro d’Italia, pentru ca la doar trei zile dupa acest succes sa triumfe in clasica belgiana Liege-Bastogne-Liege.

Decana curselor de o zi a programat in acest an un traseu de 258 kilometri, presarat cu zece puncte de catarare, cele mai lungi din intregul peisaj al clasicelor de primavara.

Prima parte a cursei a fost animata de un grup de sapte evadati, avansul maxim al acestora ajungand la opt minute. Lucrurile cu adevarat importante au inceput in ultimii 35 kilometri, pe Col de la Redoute, ascensiune de 2.1 kilometri, cu o panta maxima de 8.4 %.

Spaniolul Carlos Barredo (Quick Step) s-a desprins din grupul de frunte, fiind urmat de Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) si Laurs Ten Dam (Rabobank).

Dupa doar trei kilometri ordinea la varf s-a schimbat din nou, olandezul Bram Tankink (Rabobank) desprinzandu-se de restul competitorilor in urma unui atac pe coborare.

Aventura batavului in fruntea cursei a luat sfarsit pe Côte de la Roche aux Faucons, ascensiune de 1100 metri, cu panta maxima de 9.9 %. Din grupul favoritilor a atacat puternic luxemburghezul Andy Schleck (Saxo Bank), in roata castigatorului din 2009 venind imediat belgianul Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), recent invingator in Amstel Gold Race.

In urmarirea celor doi s-a lansat spaniolul Alberto Contador (Astana), marele favorit la castigarea Turului Frantei reusind sa-i ajunga dupa doar un kilometru, astfel ca la 19 borne inaintea finalului trei oameni se aflau in fruntea cursei.

Coborarea spre Liege a produs haos in fruntea cursei, mai multi rutieri incercand sa se desprinda. Profitand de neutralizarea reciproca a marilor favoriti, Alexander Vinokourov s-a depsrins din grupul de frunte, fiind urmat de rusul Alexandr Kolobnev (Katiusa).

Cei doi au colaborat bine la trena si avansul fata de grupul secund a crescut rapid la peste 20 secunde, in urmarirea celor doi fugari lansandu-se Cadel Evans (BMC), Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne) si Philippe Gilbert.

In cele din urma Vinokourov a transat in favoarea sa finalul cursei, distantandu-l pe Kolobnev cu 500 metri inaintea finalului, cei doi rutieri mergand umar la umar pe Côte de Saint-Nicolas, ultima catarare a zilei unde panta ajunge si pana la 11.1 %.

Vinokourov s-a impus asadar in Liege-Bastogne-Liege pentru a doua oara in cariera, dupa succesul din 2005, fiind inregistrat la sosire cu timpul de 6 ore, 37 minute si 48 secunde.

Resemnat cu locul secund, Kolobnev a trecut linia de sosire dupa sase secunde, in timp ce Valverde a obtinut locul al treilea, depasindu-i la sprint pe Gilbert si Evans.

Topul zece a fost completat de Andy Schleck (Saxo Bank), Igor Anton (Euskaltel), Chris Horner (Radioshack), Frank Schleck (Saxo Bank) si Alberto Contador, care si-a jucat bine cartea de lansator al lui Vinokourov spre victorie in cea mai veche clasica din ciclism.

Alexandre Vinokourov
Creative Commons License photo credit: hadche

Multi i-au cantat prohodul in vara lui 2007, cand kazahul de la Astana, mare favorit la castigarea Turului Frantei, a cazut in prapastia dopingului, fiind suspendat pentru doi ani din toate competitiile cicliste.
Tags: , ,

2 thoughts on “Vinokourov a dat lovitura in Liege-Bastogne-Liege”

  1. kazakh_comet says:

    Vino a demonstrat inca o data,vorba lui ca;”La classe c’est la classe”.Unul dintre motivele pentru care iubesc ciclismul.D-abia astept sa le rupa capatenele italienilor in Giro.
    Epic Liege-Bastogne-Liege de anul asta,epic!

    1. Dumy says:

      Intr-adevar, frumoasa cursa si o victorie pe masura numelui lui ‘Sandu’ 😉 Cat despre Giro, daca merge in ritmul asta, nu vad cine i-ar putea pune probleme. Poate Basso sa se tina de el.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.