Muzica

Eurovision 2010: un nou podium pentru Romania + rezultatele complete

fivebyfive2
Creative Commons License photo credit: EllieLaBelle

Romania a obtinut bronzul la editia din 2010 a Eurovisionului, acest Campionat European de sunet si culoare, unde in afara de intrecerea muzicala ai ocazia sa afli pe unde mai sunt romani in acest Batran Continent sau care ne sunt apropiatii.

Ne-am jucat cu focul si pana la urma am reusit sa atragem atentia melomanilor de pe continent, Paula Selling si Ovi adunand 162 puncte, la doar opt lungimi de locul secund.

Astfel, statistic vorbind, cei doi au egalat performanta din 2005, cand Luminita Anghel si Sistem au incins de asemenea, la propriu, atmosfera.

‘Playing with fire’ a fost o piesa antrenanta, care a prins cu siguranta la public, de aici si clasarea fruntasa. Intr-un top al pieselor trimise de Romania la Eurovision as incadra-o pe locul trei, dupa ‘Tornero’ si ‘Let me try’, dar acesta este un punct de vedere strict personal si trebuie privit ca atare.

Despre Lena ce pot spune? In sfarsit Germania si-a gasit locul sau, fiind austeritate, era singura tara capabila financiar sa organizeze editia viitoare. Strict muzical piesa castigatoare suna bine, fata de alti ani cand am ramas de multe ori cu un gust amar. Dupa ce intruchiparea uratului, si aici ma refer la Lordi, a reusit sa castige toate piesele imi pare tocmai bune de un loc fruntas. Asa ca ma abtin de la alte comentarii privind piesa castigatoare din acest an.

Privind graficul de punctaj nu-mi pot ascunde uimirea fata de generozitatea nordicilor, altadata reci precum clima care-i caracterizeaza. Danemarca ne-a oferit 8 puncte, Norvegia si Suedia cate 10, iar sora noastra iubita de la rasarit, Moldova, un maxim posibil de 12 puncte.

Am inteles ca romanii au ramas la munci in Spania si Portugalia (10 puncte de la fiecare), ca mai sunt romani si in Israel (8 puncte). Ce pretentie sa ai insa de la bulgari, acesti no name in muzica. Zero puncte evident, dar nu a fost nicio surpriza in conditiile in care pe litoralul lor se asculta manele romanesti. De aici si absenta pretentiilor.

Pentru a lasa loc de interpretari, trebuie subliniat ca punctajul final a fost determinat jumatate de voturile telespectatorilor si jumatate de un juriu avizat.

Rezultatele complete:

Loc Tara Artist Piesa Puncte
1 Germania Lena Satellite 246
2 Turcia maNga We Could Be The Same 170
3 Romania Paula Seling & Ovi Playing With Fire 162
4 Danemarca Chanée & N’evergreen In A Moment Like This 149
5 Azerbaijan Safura Drip Drop 145
6 Belgia Tom Dice Me And My Guitar 143
7 Armenia Eva Rivas Apricot Stone 141
8 Grecia Giorgos Alkaios & Friends OPA 140
9 Georgia Sofia Nizharadze Shine 136
10 Ucraina Alyosha Sweet People 108
11 Rusia Peter Nalitch & Friends Lost And Forgotten 90
12 Frana Jessy Matador Allez Olla Olé 82
13 Serbia Milan Stanković Ovo Je Balkan 72
14 Israel Harel Skaat Milim 71
15 Spania Daniel Diges Algo Pequeñito (Something Tiny) 68
16 Albania Juliana Pasha It’s All About You 62
17 Bosnia & H Vukašin Brajić Thunder And Lightning 51
18 Portugalia Filipa Azevedo Há Dias Assim 43
19 Islanda Hera Björk Je Ne Sais Quoi 41
20 Norvegia Didrik Solli-Tangen My Heart Is Yours 35
21 Cipru Jon Lilygreen & The Islanders Life Looks Better In Spring 27
22 Moldova Sunstroke Project & Olia Tira Run Away 27
23 Irlanda Niamh Kavanagh It’s For You 25
24 Belarus 3+2 Butterflies 18
25 Mr.Britanie Josh That Sounds Good To Me 10

Sursa rezultatelor: eurovision.tv

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza