Fotbal ideologic

North Korea Day 3 650 edit
Creative Commons License photo credit: Ryuugakusei

Pentru multi dintre noi Coreea de Nord este o aparitie exotica la turneul final al Cupei Mondiale. Natiune izolata de puterile occidentale, in special Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, impotriva carora continua razboiul rece, Republica Populara Democrata Coreeana, pe numele sau intreg, a surprins in primul meci contra Braziliei prin daruirea pusa in practica pe teren.

Desi au preferat discretia, pregatindu-se departe de ochii presei, nord-coreenii au vorbit cel mai bine pe teren. Fara sa joace un fotbal spectaculos, jucatorii pregatiti de Kim Jong Hun si-au respectat intocmai sarcinile tactice, aparandu-se organizat, cu spirit de sacrificiu si devotament.

Chiar daca in fata se afla Brazilia, de cinci ori campioana mondiala, nord-coreenii asa comunisti cum sunt au dat dovada de un profesionalism rar intalnit la multe alte echipe.

Pret de 55 minute jocul a stat in cumpana, Kaka, Robinho si ceilalti vrajitori ai balonului rotund nereusind sa strapunga defensiva de fier impusa de oamenii lui Hun.

A fost genul de meci decis de o sclipire de geniu si aceasta a venit din piciorul lui Maicon, un fundas dreapta care are toate sansele sa fie cu doua clase peste legendarul Cafu si acesta din urma chiar a reprezentat ceva in fotbalul mare.

Patrundere pe dreapta care nu anunta nimic, Maicon ajunge la limita balonul si toata lumea se pregateste de o centrare, care urma sa fie respinsa ca mai toate de pana atunci.

Numai ca Maicon trimite direct spre poarta si mingea care a mers paralel cu linia portii intra in plasa spre uluiala portarului nord-coreean, de altfel foarte precis in interventii pana atunci.

Mai tarziu Elano a facut 2-0 in mod firesc, dar finalul a apartinut baietilor care inainte de tactica si strategie pe terenul de fotbal repeta in gand sau cu voce tare o ideologie de care nici noi nu ne-am desprins de foarte multi ani.

Faza superba creata de nord-coreeni, din trei miscari mingea fiind in poarta lui Julio Cesar, ceea ce arata ca baietii cu ochii mici de la nord de paralela 40 stiu ceva meserie cu mingea si in atac.

Peste toate acestea, Coreea de Nord a oferit o lectie de incredere in fortele proprii, antrenorul Hun declarand, spre amuzamentul multora, ca isi propune sa invinga Brazilia.

Nu a reusit, dar macar a incercat, spre deosebire de o nationala precum a Romaniei, care in 2008 a fost invinsa de Olanda in meciul decisiv din grupa de la EURO inainte chiar de a se fi rostogolit prima pasa pe teren.

Comunisti, indoctrinati, ideologizati si izolati de lume asa cum sunt, nord-coreenii ofera pe terenul de fotbal un model pozitiv de gandire si de incredere in fortele proprii, iar rezultatul de 1-2 este marturia vie a celor descrise mai sus.

Un gol cat o victorie, o evolutie pentru intrarea in istorie.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza