Menu
0 Comments

Fotbal viciat

Estádio Municipal de Braga
Creative Commons License photo credit: diebmx

Doua greseli flagrante comise de arbitrii in optimile de finala ale Cupei Mondiale au reaprins flacara discutiei despre necesitata implementarii la nivelul sportului rege a probei video.

In rugby aceasta se practica cu real succes si sportul cu mingea ovala in pofida tendintelor conservatoare manifestate de-a lungul timpului. FIFA in schimb a refuzat categoric orice incercare de a introduce tehnologia in sprijinul fotbalului si, pana la urma, al dreptatii.

Concret, sa vedem ce s-a intamplat in cele doua partide amintite in deschidere. Mai intai englezii au fost privati de un gol perfect valabil la sutul lui Frank Lampard. Era 2-1 pentru Germania, iar mingea trimis sa mijlocasul Albionului a intalnit transversala, dupa care a intrat jumatate de metru in poarta.

Faza clasica si des intalnita in timpul meciurilor. S-a intamplat si Romaniei ceva asemanator in 1996 la sutul lui Dorinel Munteanu din meciul cu Bulgaria.

Anglia a pierdut pana la urma, scor 1-4, dar la 2-2 inaintea pauzei poate ca rezultatul ar fi fost altul. Se putea termina la fel de bine si 7-2, dar nu aceasta este ideea.

Golul a fost valabil, cu totii am fost martori si frustrant este ca FIFA ignora o realitate mai mult decat evidenta, validand rezultate pe greseli grave de arbitraj. Unii le spun omenesti.

Cateva ore mai tarziu, meciul Argentina-Mexic. Messi ii trimite lui Tevez, acesta se afla cu trei metri in spatele fundasilor mexicani, se intoarce si trimite in poarta pentru 1-0 dintr-un offside vazut chiar si din avion.

Intentionat sau poate doar din intamplare, reluarea a fost proiectata pe ecranele gigant din interiorul arenei Soccer City. Mexicanii vazand enormitatea de eroare au luat pur si simplu foc, indemnandu-l pe centralul italian Roberto Rosetti sa priveasca la randul sau tabelele.

Acesta a avut pentru cateva secunde ocazia sa intre in istorie si sa revolutioneze sistemul vicios acoperit de FIFA. Dar, in pofida tuturor evidentelor, acesta a aratat impasibil punctul de la centrul terenului si de acolo s-a rupt tot filmul pentru mexicani.

S-a terminat 3-1 pentru echipa lui Maradona, dar Argentina chiar nu avea nevoie de cadouri pentru a merge mai departe.

Daca nici dupa aceste doua exemple clare, vazute de o lume intreaga la cel mai inalt nivel, FIFA nu va lua serios in calcul introducerea probei video in arbitrarea meciurilor, inseamna ca sistemul imperfect este dorit de Blatter, Platini si ceilalti capi din fruntea acestui palid sport rege.

Pana atunci insa, nu degeaba desre fotbal se spune ca este un sport de gentlemeni jucat de golani. Ma incumet sa merg mai departe si sa spun ca este un sport de gentlemeni jucat, arbitrat si condus de golani.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza