Diverse

Noua Zeelanda, primul punct la Cupa Mondiala

Wembley England Mar 09
Creative Commons License photo credit: whereareyousimon

Supranumiti ”all whites” pentru a nu se confunda cu mult mai celebrii jucatori ai nationalei de rugby, neo-zeelandezii au obtinut, marti, primul punct din istorie la Cupa Mondiala, terminand la egalitate, scor 1-1 (0-0), cu Slovacia, o echipa mult mai bine cotata si care a pornit cu prima sansa. Europenii au deschis scorul in minutul 50 prin Robert Vittek, neo-zeelandezii egaland in prelungirile meciului prin Winston Reid.

Prezenti pentru a doua oara la un turneu final, dupa experienta din 1982 cand au incasat 12 goluri in trei meciuri, neo-zeelandezii au inceput curajos partida cu Slovacia.

Dispusi de selectionerul Ricki Herbert intr-o formula 3-4-1-2, jucatorii ”all whites” au dominat primele zece minute ale meciului, avand prima ocazie in minutul 5, cand Mucha a retinut in doi timpi reluarea cu capul a lui Killen.

Slovacii au replicat imediat prin Vladimir Weiss, dar fiul selectionerului nu i-a pus nicio problema lui Paston.

Aflata la primul turneu final din istorie, Slovacia a trecut pe langa gol in minutul 28, cand Sestak a fost servit ideal de Weiss si a sutat milimetric pe langa poarta neo-zeelandeza.

Presiunea in jumatatea Noii Zeelande a crescut in ultimul sfert de ora al primei reprize, slovacii atacand la o viteza superioara. Vittek a irosit doua bune sanse in minutele 34 si 36. Mai intai nu a profitat de iesirea hazardata a portarului Paston, pentru ca la a doua faza sa suteze putin pe langa poarta.

Noua Zeelanda a iesit curajos din incercuire si Smeltz a trimis din voleu in plasa laterala a a portii aparate de Mucha. Foarte buna pasa trimisa de Fallon.

Penultimul minut al primei reprize a adus o noua ocazie in dreptul slovacilor, capitanul Hamsik incercandu-si sutul de la 30 metri. Paston a respins peste transversala si cele doua formatii au intrat cu 0-0 la cabine.

Slovacia a deschis scorul la prima ocazie a reprizei secunde. Sestak a centrat ideal in minutul 50 pentru reluarea cu capul a lui Vittek si acesta nu l-a iertat din zece metri pe Paston.

Dupa primirea golului jucatorii neo-zeelandezi nu au mai reusit sa lege trei pase in jumatatea adversa, in timp ce slovacii au pus stapanire pe joc.

Minutul 69 putea aduce golul doi in poarta lui Paston, dar Sestak, scapat pe contraatac, a fost blocat in extremis de fundasul Reid.

Acesta din urma a devenit eroul Noii Zeelande in al treilea minut de prelungiri, cand a restabilit egalitatea cu o lovitura de cap din sase metri.

Fara a excela in prea multe faze ofensive de-a lungul partii secunde, neo-zeelandezii au accelerat jocul in ultimele cinci minute, profitand si de apatia slovacilor care s-au vazut deja cu cele trei puncte in clasament.

Minutul 90+3 a adus centrarea lui Smeltz de pe stanga si Reid a pus capul pentru un 1-1 istoric, Noua Zeelanda reusind astfel primul punct la Cupa Mondiala, dupa ce in 1982 a pierdut toatele cele trei meciuri, incasand nu mai putin de 12 goluri.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza