Menu
0 Comments

Spania a recuperat pozitia ‘bilei’ albe

Xavi
Creative Commons License photo credit: Alfonso Jiménez

Titlul european cucerit in urma cu doi ani au facut din Spania regina Europei. Multi s-au grabit inca de atunci sa ridice nationala lui Del Bosque la statutul de mare favorita pentru Cupa Mondiala din acest an.

Argumente erau destule, iar valoarea individuala a jucatorilor plasau nationala iberica in pole position pentru o mare izbanda, cea mai mare din istorie.

Spaniolii au deschis balul in fata Elvetiei numai ca, in pofida tuturor asteptarilor, au pierdut pozitia ‘bilei’ albe pe dreptunghiul verde, avand toate celelalte bile colorate pe punct. Ratarea lui Xabi Alonso si tremurul transversalei porii elvetiene stau inca marturie dominatiei iberice.

Cota Spaniei a scazut, dar nu si dorinta jucatorilor de a-si lua revansa. Prima ocazie s-a concretizat in prima lovitura. 2-0 cu Honduras, o echipa de buzunar, pe care si ai nostri tricolori au ‘coafat-o’ intr-un amical ‘de lux’ in Alpii austrieci. Spania incepea sa dea semne de viata, iar Villa se gandea chiar la titlul de golgeter.

Cu Chile a fost un meci de totul sau nimic pentru spanioli. Acestia au reusit sa-si afirme suprematia ca adevaratii conquistadori, ambele echipe mergand mai departe in optimi, unde oamenii lui Del Bosque au evitat la mustata Brazilia, dar au dat peste Portugalia. Aceeasi limba, dar un cu totul alt calibru. Mai accesibil.

Desi au scapat ca prin urechile acului in cateva situatii limita, ca doar echipele mari au si noroc de regula, spaniolii au dat lovitura de gratie in partea finala a meciului prin goleadorul Villa. Preluare la limita offsaidului (nu mai reiau discutia pentru ca si asa a curs prea multa cerneala pe aceasta tema) si sut care a intrat cu sansa in poarta lui Eduardo.

Poarta pe care ne-o putem imagina lesne ca un buzunar de snooker (ce-mi lipseste atmosfera linistita si aerul rarefiat al unei intalniri din cadrul marilor turnee). Transversala a tinut loc de margine a buzunarului, iar piciorul lui Villa de varf de tac. Abia cand mingea a scuturat plasa si tabela s-a modificat, Spania s-a redresat la masa de joc numita Cupa Mondiala, recuperand in sfarsit pozitia ‘bilei’ albe.

Urmeaza confruntarea cu Paraguay, a treia echipa latino-americana pe care ibericii o intalnesc in acest turneu, pana acum procentajul fiind de suta la suta. Sa vedem cum vor controla campionii Europei bila alba pe dreptunghiul verde si cum isi vor onora statutul de favoriti, pentru ca acum putem vorbin din nou de Spania ca despre o pretendenta la trofeul suprem.

Tags: , , , , ,

1 thought on “Spania a recuperat pozitia ‘bilei’ albe”

  1. Vallixx says:

    Sunt un pic in dezacord cu tine la acest subiect. Mie nu-mi place jocul Spaniei, iar meciulrile de pana acum m-au plictisit enrom, N-am vazut decat mingea plimbata pe tot terenul, pase laterale, in spate, in diagonala..etc dar nimic concret, adica actiuni incisive , decise, pe centru….
    Pana acum Spanianu m-a convins si zic ca numai sansa a facut ca Spania sa isi reia pozitia. Chiar si daca va trece de Paraguay, va avea MARI probleme cu urmatoarea opnenta, fie ea Argentina sau Germania.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza