Menu
2 Comments

Armstrong a dat recital in evadare

Etapa a 16-a a Turului Frantei din acest an va ramane drept una de referinta in istoria competitiei din Hexagon si chiar a ciclismului, americanul Lance Armstrong incercand sa castige mansa dupa o evadare de mai bine de 190 de kilometri.

Lance Armstrong
Creative Commons License photo credit: hadche

De sapte ori castigator al Marii Bucle intre 1999 si 2005, Armstrong a iesit din pluton inca de la kilometrul 3 al etapei, cand s-a inserat intr-un grup de 14 rutieri.

Evadarea initiala a esuat, dar Armstrong a atacat din nou pe Col du Tourmalet, cand l-a ajuns si depasit pe francezul Sandy Casar. In urmarirea celor doi au pornit din pluton Christophe Moreau, Damiano Cunego, Jurgen Van de Walle si Pierrick Fedrigo.

Grupul format pe mitica ascensiune a primit bilet de voie din partea plutonului, astfel ca evadatii si-au disputat la un sprint in opt victoria de etapa.

La cei 39 ani ai sai, Lance Armstrong si-a jucat pana la capat sansa, incercandu-si fortele la sprintul final. Texanul nu a reusit sa se impuna asa cum isi propusese, victoria de etapa revenindu-i francezului Fedrigo.

Acesta a incheiat etapa in 5 ore, 31 minude si 43 secunde, devansandu-l pe conationalul sau Casar si pe spaniolul Ruben Plaza Molina.

Armstrong a incheiat pe locul sase in acelasi timp cu invingatorul.

Plutonul a sosit cu o intarziere de 6 minute si 45 secunde, norvegianul Thor Hushovd transand la sprint disputa pentru locul zece.

Cum italianul Alessandro Petacchi nu a reusit sa tina ritmul cu grupul principal pe catarari, noul lider in clasamentul pe puncte si purtator al tricoului verde a devenit Hushovd.

Etapa regina a Pirineilor a debutat in plina catarare, Col de Peyresourde servind rutierilor drept rampa de lansare in cautarea gloriei apuse sau a afirmarii dupa caz.

Dupa doar trei borne nu mai putin de 14 ciclisti au format un prim grup de evadare, printre temerarii zilei numarandu-se si Lance Armstrong, ciclist care a dominat autoritar Turul Frantei sapte editii la rand.

Armstrong a continuat actiunea de unul singur pe Tourmalet, dupa ce pe Aspin majoritatea ciclistilor din grupul initial de evadare au fost readusi in pluton.

Francezul Casar a abordat in plina viteza mitica ascensiune din Pirieni si Armstrong l-a urmat cu un pas de catarare ca in zilele lui de glorie.

Texanul l-a ajuns si depasit pe francez, dupa care a fost ajuns la randul sau de alti rutieri, alaturi de care avea sa ramana in evadare pana la finalul etapei.

Sosit cu peste sase minute in fata plutonului, Armstrong a facut un salt important in clasamentul general, urcand pe locul 25. Intarzierea fata de liderul Alberto Contador ramane in continuare mare, de 33 minute si 46 secunde.

Chiar si asa, Armstrong si-a dovedit o data in plus spiritul de mare rutier, la ultima sa participare in Marea Bucla avand puterea de a pleca intr-o evadare pe Peyresourde, Aspin, Tourmalet si Aubisque, catarari pe care in alte vremuri le aborda din pozitia de adevarat patron al Turului.

In cele din urma victoria de etapa i-a revenit fracenzului Pierrick Fedrigo care, la cei 31 ani ai sai, si-a trecut astfel in palmares a trei victorie de etapa in Turul Frantei, dupa cele din 2006 si 2009.

Contador a ramas in galben, pastrandu-si avansul de opt secunde in fata lui Andy Schleck.

Hushovd a reimbracat tricoul verde dupa aceasta etapa montana, norvegianul avand o evolutie remarcabila pe catararile zilei. Cu doar trei etape in linie inaintea finalului competitiei, Hushovd are un avans de patru puncte in fata lui Petacchi si lupta se anunta deschisa pana pe Champs-Elysee.

Lupta deschisa si in ierarhia tricoului alb cu buline rosii, unde veteranul Christophe Moreau ameninta pozitia fruntasa detinuta in prezent de Anthony Charteau. Aflat de asemenea la ultimul sau tur din cariera, Moreau s-a apropiat la doar 15 puncte de conationalul sau francez, iar etapa de joi cu final pe Tourmalet se prefigureaza a fi o adevarata finala pentru cei doi cataratori.

Miercuri este zi de pauza in Turul Frantei, ciclistii revenind in competitie, joi, intr-o etapa de 174 kilometri, cu startul la Pau si Col du Tourmalet.

Tags: , ,

2 thoughts on “Armstrong a dat recital in evadare”

  1. cneazul says:

    pacat ca a cazut in primele etape. ar fi fost mult mai spectaculos turul, cu lance luptandu`se pana la final pentru tricoul galben!

    1. Dumy says:

      Ar fi fost, dar si-a aratat si el varsta cu ocazia asta. Oricum, mare campion. Nu discutam daca s-a dopat sau nu ca e un subiect prea amplu si prea sensibil.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.