Turul Frantei

Casar, primul la Saint-Jean-de-Maurienne

Casar in fata lui Sanchez si Cunego

Turul Frantei a revenit, marti, in actualitate cu etapa a 9-a, care a purtat caravana ciclista intre localitatile alpine Morzine-Avoriaz si Saint-Jean-de-Maurianne (204.5 km), victorios la finalul zilei fiind francezul Sandy Casar (Francaise des Jeux).

Andry Schleck si Alberto Contador au lasat menajamentele deoparte si au atacat pe Col de la Madelaine, prima catarare de categorie speciala din acest tur, care s-a dovedit a fi o incercare prea grea pentru Cadel Evans, purtatorul tricoului galben pierzand peste opt minute.

Dupa ziua de pauza ciclistii au revenit pe sosea cu forte proaspete pentru etapa regina din Alpi, ascensiunea de la Madelaine (2000 metri altitudine fiind principala dificultate a zilei.

EVADAREA. Inca din primul kilometru al etapei s-a concretizat o evadare fluviu formata din nu mai putin de 12 rutieri, printre acestia numarandu-se Jerome Pineau (tricoul alb cu buline rosii), veteranul Christophe Moreau, Jose Ivan Gutierrez (campionul Spaniei),  ‘locomotiva germana’ Jens Voigt sau Thor Hushovd (tricoul verde).

Norvegianul de la Cervelo a iesit din pluton pentru sprintul intermediar de la Cluses (km 25.5), unde a obtinut cele sase puncte care l-au dus la o diferenta de fix zece puncte in raport cu italianul Alessandro Petacchi.

Din a treia incercare alaturi de grupul fruntas a ajuns si Damiano Cunego, fostul castigator al Turului Italiei reusind jonctiunea pe coborarea lui Col de la Colombiere, prima ascensiune de categoria intai a etapei.

Plutonul condus de echipa BMC a liderului Cadel Evans nu a reusit sa gestioneze diferenta si astfel spaniolul Luis Leon Sanchez a devenit lider virtual al cursei dupa Col des Saises (km 97), ultima ascensiune dinaintea lui Col de la Madelaine.

MADELAINE A FACUT DIFERENTA. Cursa a explodat catararea de categorie speciala sub trena furibuna a echipei Astana. Dupa pedalele grele date de Ivan Navarro in grupul de frunte nu au mai ramas decat Alberto Contador si Andy Schleck.

Dupa trei tentative nereusite ale luxemburghezului de a-l desprinde pe Contador, cei doi mari rivali aflati in lupta pentru victoria finala au cazut la pace, ramanand in trena lui Jens Voigt pana in varful ascensiunii.

In tot acest timp, Cadel Evans nu a avut reactie pierzand din ce in ce mai mult timp, in vreme ce Lance Armstrong si-a gasit ritmul optim intr-un grup din care au mai facut parte Ivan Basso si Jurgen Van Den Broeck, doi ciclisti cu pretentii la o clasare in top zece.

COBORAREA. Din varful lui Madelaine a urmat o coborarea extrem de abrubta pana in localitatea La Chambre, diferenta de nivel fiind de aproape 1500 metri.

Schleck si Contador au coborat ca vantul si ca gandul, reusind sa micsoreze din avansul grupului de frunte in care mai ramasesera doar patru rutieri, Cunego, Casar, Sanchez si Charteau.

La intrarea in ultimul kilometru s-a produs jonctiunea intre evadati si grupul urmaritorilor unde intre timp fusese integrat si Moreau, victoria de etapa fiind decisa in urma unui sprint.

Casar a avut prim planul reusind sa-i invinga pe Sanchez si Cunego, francezul de la Francaise des Jeux fiind inregistrat la sosire cu timpul de 5 ore, 38 minute si 10 secunde.

Contador si Schelck nu s-au implicat la sprint, sosind pe locurile sase si sapte. Grupul lui Armstrong si Basso a sosit dupa 2 minute si 49 secunde, in timp ce Evans a predat cu adevarat tricoul galben dupa 8 minute si 8 secunde.

CLASAMENT GENERAL. Noul lider al turului a devenit astfel Andy Schleck, luxemburghezul avand un avans de 41 secunde in fata lui Contador. Pe pozitia a treia a urcat Samuel Sanchez, la 2 minute si 45 secunde, in timp ce topul cinci este completat de rusul Denis Menchov (2’58”) si belgianul Jurgen Van Den Broeck (3’31”).

Lance Armstrong a urcat opt pozitii, ajungand pe 31, la 15 minute si 54 de secunde, in timp ce Evans a alunecat pana pe 18, avand o intarziere de 7 minute si 47 de secunde.

Schimbare si in clasamentul cataratorilor, unde Pineau i-a predat tricoul alb cu buline rosii lui Anthony Charteau, cei doi ciclistii fiind la egalitate, fiecare cu cate 85 puncte. Charteau a avut avantajul de a fi trecut primul peste punctul de maxim pe Madelaine.

Desi este in continuare lider in ierarhia tinerilor, la adapostul unui avans de 4 minute si 22 de secunde, Andy Schleck ii va lasa tricoul alb pe sosea olandezului Robert Gesink.

ETAPA URMATOARE. Cursa continua, miercuri, cu etapa a 10-a, o mansa de sarbatoare cu ocazia zilei Frantei. Caravana turului va parasi masivul Alpilor cu o etapa de 179 kilometri intre localitatile Chambery si Gap.

La kilometrul 77 este plasata Cote de Laffrey (1), dupa care urmeaza o ascensiune de categoria a 3-a, pentru ca la kilometrul 145.5 rutierii sa treaca prin varful lui Col du Noyer (2) la 1664 metri altitudine. Finalul este in coborare.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza