Turul Frantei

Cavendish a mai bifat un succes in Marea Bucla

Ciclistul britanic a obtinut a 3-a victorie din acest Tur, in timp ce Petacchi a preluat tricoul verde.

IMG_6918
Creative Commons License photo credit: brad2021hk

Sprinterii nu a ratat ocazia unui nou duel la viteza maxima in etapa a 11-a a Turului Frantei, desfasurata intre localitatile Sisteron si Bourg-les-Valence (184.5 km), britanicul Mark Cavendish (HTC-Columbia) impunandu-se in fata italianului Alessandro Petacchi (Lampre). Clasamentul general a ramas nemodificat dupa aceasta etapa de tranzitie, Andy Schleck (Saxo Bank) pastrandu-si avansul de 41 secunde in fata lui Alberto Contador (Astana).

Excelent dus in trena de coechipierii sai, in special de Mark Renshaw, care a oferit imaginea zilei, aplicandu-i mai multe lovituri de cap unui rutieri de la Garmin in timp ce se afla in fruntea plutonului, Cavendish s-a impus in fata lui Petacchi.

Inregistrat la sosire cu timpul de 4 ore, 42 de minute si 29 de secunde, rutierul de la Columbia a bifat a treia victorie de etapa in acest Tur al Frantei, dupa cele obtinute la Montargis si Gueugnon.

Desi nu a avut nicio sansa la victoria de etapa, pentru Petacchi locul secund este echivalent cu un succes in conditiile in care l-a deposedat pe norvegianul Thor Hushovd (Cervelo) de tricoul verde.

Podiumul de la Bourg-les-Valence a fost completat de americanul Tyler Farrar (Garmin-Transitions).
In absenta lui Robert Hunter si Charles Wegelius, retrasi din cursa dupa etapa cu final la Gap, 179 de rutieri au semnat foaia oficiala de la Sisteron.

Trei dintre acestia au parasit plutonul imediat dupa startul real, Stephane Auge (Cofidis), Anthony Geslin (Francaise des Jeux) si Jose Alberto Benitez (Footon) formand evadarea zilei.

Dupa doar 11 borne avansul fugarilor ajunsese la 3 minute si 45 de secunde, acesta fiind de altfel si punctul de maxim, plutonul dus in trena de Saxo Banks si Astana mentinand avansul intr-o limita de sub trei minute.

Grupul a redevenit compact cu 23 de kilometri inaintea finalului, cand evadatii au fost readusi in pluton. Ritmul s-a intetit rapid sup trena puternica a celor de la Saxo Bank, plutonul fragmentandu-se in mai multe grupuri de rutieri.

Sylvain Chavanel (Quick Step) si Yaroslav Popovych (RadioShack) au incercat o actiune de contraatac la 8 kilometri inaintea liniei de sosire, dar actiunea celor doi temerari a fost rapid anihilata dupa doar 1500 de metri.

Echipele Columbia si Lampre au preluat controlul cursei, purtandu-si sprinterii intr-o viteza nebuneasca spre linia de sosire. Australianul Renshaw a maturat terenul in fata lui Cavendish si britanicul a bifat o noua victorie de etapa, ca un fotbalist care marcheaza cu poarta goala din sase metri.

Alessandro Petacchi a devenit in urma acestei etape purtatorul tricoului verde, acumuland 161 puncte, cu patru mai multe decat Thor Hushovd. Ierarhia este continuata de Robbie McEwen (Katiusa) cu 138 de puncte, Mark Cavendish cu 132 si Jose Joaquin Rojas (Caisse d’Epargne) cu 122 puncte.

Muntii revin in prim plan, vineri, cu ocazia etapei a 12-a, in care rutierii vor avea de parcurs 210 kilometri intre Bourg-de-Peage si aerodromul din Mende. Cinci puncte de catarare vor anima etapa, ultimele trei fiind de categoria a 2-a. Cote de la Croix-Neuve, amplasata la un kilometru si jumatate inaintea finalului, este o ascensiune la 1047 metri altitudine dedicata lui Laurent Jalabert.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza