Turul Frantei

Cavendish a sprintat pentru victorie la Montargis. Prima in acest Tur

Invins clar in cele doua etape finalizate la sprint, britanicul Mark Cavendish (Team Columbia) s-a revansat, joi, castigand mansa a 5-a Turului Frantei, desfasurata intre Epernay si Montargis (187.5 km).

Dus bine in trena de Mark Renshaw, cel mai valoros rutier din trenuletul de sprint al echipei Columbia, Cavendish a sprintat castigator cu 200 metri inaintea finalului, impunandu-se detasat in fata germanului Gerald Ciolek (Milram) si a norvegianului Edvald Boason Hagen (Sky).

Pentru rutierul de 25 ani nascut in Insula Man, victoria de la Montargis este a 11-a in Turul Frantei, competitie pe care a dominat-o la sprint in ultimii doi ani.

In acest sezon liderul echipei Columbia nu a mai reusit sa reediteze parcursul formidabil din 2009, cand a adus formatiei sale nu mai putin de 22 de victorii.

Cavendish a inceput Turul Frantei cu doar trei succese de etapa, bifand cate o reusita in Turul Cataluniei, Turul Romandiei si Turul Californiei.

Pentru a doua zi la rand ciclistii Marii Bucle au avut de parcurs o etapa de plat spre sud, la apel pentru evadarea zilei prezentandu-se trei rutieri.

Belgianul Jurgen Van de Walle (Quick Step), francezul Julian El Fares (Cofidis) si campionul Spaniei Jose Ivan Gutierrez (Caisse d’Epargne) au iesit din pluton la doar cateva borne dupa startul real, pentru ca la kilometrul 27.5, imediat dupa sprintul de la Vauchamps, sa ajunga la un avans de 7 minute si 55 secunde.

Echipele sprinterilor, in special Lampre, Columbia si Cervelo, au impus un ritm sustinut in pluton, avansul fiind adus la sub doua minute in ultima parte a etapei.

La intrarea in ultimii 10 kilometri avansul fugarilor se redusese la doar 50 secunde, iar soarta evadarii parea pecetluita dupa cel mai clasic scenariu.

Bun rutier de contratimp, spaniolul Gutierrez si-a incercat sansa la 6 borne inaintea finalului, cand a luat cursa pe cont propriu, moment in care avea 22 secunde in fata plutonului dezlantuit.

Dupa 2100 de metri tentativa ibericului devenise istorie si plutonul se indrepta in mare viteza spre linia de sosire de la Montargis, unde ultima data victorios a incheiat australianul Robbie McEwen.

Patru rutieri de la Garmin-Transitions au urcat la trena pentru americanul Tyler Farrar, in timp ce Cavendish a ramas in roata lui Renshaw, acesta din urma avand un diferend umar la umar cu puternicul Thor Hushovd.

Invingator in etapele de la Bruxelles si Reims, italianul Alessandro Petacchi (Lampre) nu a mai avut de aceasta data nicio sansa, fiind blocat la mantinela soselei de Farrar, fostul purtator al tricoului verde terminand doar pe locul opt.

Cavendish a sprintat pentru victorie ca in vremurile bune, singurul care a incercat sa-i dea replica fiind germanul Ciolek, care a incheiat in cele din urma pe doi.

Al cincilea la finalul zilei, Hushovd si-a consolidat prima pozitie in clasamentul tricoului verde, distantandu-se la 14 puncte in fata lui Petacchi. Clasat pe locul sapte, McEwen nu trebuie nici el scos din calcule, acumuland 81 puncte.

Tranzitia catre Alpi continua, vineri, cand rutierii Turului Frantei vor avea de parcurs 227.5 kilometri intre Montargis si Guegnon, etapa avand patru catarari de categoria a 4-a, ultima dintre ele, Cote de la Croix de l’Arbre, la 23 de borne de final.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza