Turul Frantei

Cavendish in forma. A doua victorie consecutiva inaintea Alpilor

Mark Cavendish a prins gustul victoriilor in Turul Frantei, castigand, vineri, a doua etapa consecutiva in urma unui sprint desfasurat la Gueugnon. Lider a general inaintea intrarii in Alpi se mentine Fabian Cancellara, cu un avans de 20 secunde in fata lui Geraint Thomas.

Inregistrat la sosire cu timpul de 5 ore, 37 minute si 42 secunde, Cavendish (Columbia) l-a depasit fara probleme pe americanul Tyler Farrar (Garmin), podiumul mansei fiind completat de italianul Alessandro Petacchi (Lampre).

Cavendish, 25 ani, bifeaza astfel a 12-a victorie de etapa in Turul Frantei si a doua in aceasta editie, dupa ce din urma cu doar 24 de ore de la Montargis, cand l-a invins pe germanul Gerald Ciolek (Milram).

Cea mai lunga etapa a Turului din acest an a purtat caravana ciclista intre localitatile Montargis si Gueunon pe distanta a 227.5 kilometri, trei rutieri jucand rolul evadatilor.

Francezul Matthieu Perget (Caisse d’Epargne), spaniolul Ruben Perez (Euskaltel) si germanul Sebastian Langa (Omega Pharma-Lotto) au iesit din pluton imediat dupa startul real, construind mai apoi un avans de peste opt minute.

Echipele sprinterilor au mentinut o trena sustinuta pe masura apropierii finalului de etapa si, cu 25 borne inaintea liniei de sosire avansul fugarilor fusese redus la sub un minut.

Cote de la Croix de l’Arbre, ultima ascensiune a zilei, i-a dat idei lui Perget, care si-a parasit colegii de evadare pentru o escapada solitara.

Din pluton au atacat puternic alti doi reprezentanti ai Hexagonului, Dimitri Champion (AG2R) si Anthony Charteau (Bouygues) facand dupa cativa kilometri jonctiunea cu grupul evadatilor.

In cele din urma s-a format un grup de cinci rutieri, care a rezistat in fruntea cursei pana la intrarea in ultimii 10 kilometri, cand plutonul a redevenit compact sub impulsul sprinterilor.

Acestia si-au disputat pentru a treia zi la rand victoria de etapa, britanicul Cavendish reusind sa se impuna in fata lui Farrar si Petacchi.

Micutul vitezist al echipei Columbia a fost inca o data excelent purtat in trena de coechipierul sau Mark Renshaw, cei doi profitand din plin de trena dezorganizata a rutierilor echipei Garmin.

Cum norvegianul Thor Hushovd (Cervelo) a incheiat mansa doar pe locul zece, Petacchi a profitat si s-a apropiat la doar patru puncte de purtatorul tricoului verde. Pe trei ramane Robbie McEWen (Katiusa), australianul adunand pana acum o zestre de 105 puncte.

Sprinterii vor iesi insa din calcule incepand cu ziua de sambata, cand incep lucrurile cu adevarat serioase pentru cataratori.

Etapa a 7-a propune un traseu de 165.5 kilometri, intre Tournus si Station des Rousses, finalul mansei fiind la 1168 metri altitudine. Cinci catarari vor sta in fata rutierilor, dintre care ultimele trei sunt de categoria a 2-a. Plasata la doar patru borne inaintea liniei de sosire, Cote de Lamoura va fi cu siguranta locul decisiv pentru deznodamantul mansei.

Rezultatul etapei a 6-a:

1  Mark Cavendish (MBr) Team HTC – Columbia      5:37:42
2  Tyler Farrar (SUA) Garmin – Transitions
3  Alessandro Petacchi (Ita) Lampre-Farnese Vini
4  Robbie McEwen (Aus) Team Katusha
5  Gerald Ciolek (Ger) Team Milram
6  Sébastien Turgot (Fra) Bbox Bouygues Telecom
7  Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d’Epargne
8  Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team
9  Robert Hunter (RSA) Garmin – Transitions
10 Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza