Turul Frantei

Chavanel in galben la intrarea Turului in Franta, dupa victoria de la Spa

Francezul Sylvain Chavanel a castigat, luni, etapa a 2-a a Turului Frantei, desfasurata pe teritoriul Belgiei intre localitatile Bruxelles si Spa (192 km), imbracand la finalul mansei tricoul galben de lider al ierarhiei generale.

Rutierul formatiei Quick Step a trecut linia de sosire dupa 4 ore, 40 minute si 48 secunde, impunandu-se in fata plutonului cu un avans de 3 minute si 56 secunde.

La initiativa purtatorului tricoului galben, Fabian Cancellara (Saxo Bank), ciclistii din pluton au refuzat sa se dueleze la sprint, trecand linia de sosire in ritm de parada.

Rutierii au ales astfel sa protesteze fata de cazaturile masive care au lovit pluton si in care au fost antrenati majoritatea liderilor, printre acestia Lance Armstrong, Alberto Contador, Andy Schleck sau Alessandro Petacchi.

Armstrong, liderul echipei RadioSchack, a explicat dupa etapa cele intamplate: “Nu am mai vazut niciodata asa ceva. Pur si simplu nu mai reuseam sa ne mentime pe biciclete, ca si cum ar fi fost ceva pe sosea. In stanga si dreapta vedeam peste tot rutieri cazuti la pamant“.

Sursa cazaturilor a fost uleiul scurs pe sosea, dupa ce o motocicleta din caravana Turului a pierdut aderenta pe soseaua uda prabusindu-se inainte de trecerea rutierilor prin respectiva zona.

In urma rezultatului inregistrat la finalul etapei de la Spa, unde Turul Frantei a ajuns doar pentru a doua oara in istorie, Sylvain Chavanel a devenit noul purtator al tricoului galben, avand un avans de 2 minute si 57 secunde in fata lui Cancellara.

Opt ciclisti s-au desprins din pluton la doar cinci kilometri dupa startul real al etapei, printre acestia regasindu-i pe Rein Taaramae (Cofidis), Jerome Pineau si Sylvain Chavanel (ambii de la Quick Step), Sebastian Turgot (Bouygues), Jurgen Roelandts si Matthew Lloyd (ambii de la Omega Pharma-Lotto) si Marcus Burghardt (BMC).

Profitand de profilul prielnic al etapei, cu nu mai putin de sase catarari in partea finala, cei opt au pornit cu gandul victoriei de etapa, dar plutonul condus de echipa Saxo Bank a gestionat bine situatia in cursa.

Avansul maxim al fugarilor a atins 6 minute si 55 secunde in prima parte a etapei, dupa care a inceput sa coboare treptat spre sub doua minute.

Ploaia si-a facut aparitia pe drumul spre Spa, soseaua fiind udata complet la intrarea in ultimii 60 kilometri, conditiile de cursa devenind extreme in conditiile in care mai erau de traversat trei catarari si tot atatea coborari.

Increzator in fortele sale, Chavanel a atacat din grupul de frunte pe Col de Stockeu, penultima ascensiune a zilei, reusind sa se desprinda de colegii de evadare. Singurul care i-a tinut companie o perioada a fost Roelandts, avansul celor doi nefiind mai mare de 57 secunde.

Neprevazutul a lovit puternic plutonul pe coborarea ascensiunii Stockeau, grupul tricoului galben fiind practic decimat in urma numeroaselor cazaturi. Printre ‘victime’ s-a numarat luxemburghezul Andy Schleck si italianul Alessandro Petacchi, invingatorul de la Bruxelles si purtatorul tricoului verde.

Chavanel si Roelandts au profitat de situatia creata, distantandu-se decisiv in fruntea cursei, in timp ce in spatele lor s-au format trei grupuri, al tricoului galben, grosul plutonului din care au facut parte Lance Armstrong si Alberto Contador, si un al treilea grup al fratilor Schleck.

In cele din urma, cu 15 kilometri inaintea finalului, s-a produs regruparea masiva, tanarul Schleck reusind sa salveze timp pretios, dupa ce la un moment dat acumulase o intarziere de peste trei minute.

Pe Col de Rosier, ultima catarare a zilei, Chavanel l-a lasat in urma pe Roelandts, plecand de unul singur spre victoria de etapa, pe care a obtinut-o in cele din urma cu un avans linistitor.

Pentru francezul de 29 ani este a doua victorie de etapa obtinuta in Marea Bucla, dupa cea reusita in 2008 la Montlucon.

Marti caravana Turului Frantei va intra pe teritoriul francez cu un reprezentant al Hexagonului in galben, finalul de la Arenberg fiind unul mitic.

Se va pleca din localitatea belgiana Wanze pentru o etapa de 207 kilometri si se va ajunge in nordul Frantei intr-o zona a pavatelor.

De altfel, in ultima parte a etapei va fi parcursa pe un traseu imprumutat din celebra clasica Paris-Roubaix, ciclistii avand de trecut mai multe sectoare de piatra cubica insumand 13.2 kilometri.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza