Turul Frantei

Contador i-a luat tricoul galben lui Schleck

Spaniolul a profitat de o problema mecanica a luxemburghezului si l-a deposedat pe acesta de tricoul galben.

On the Way to the Finish
Creative Commons License photo credit: leadenhall

Schimbare de lider in Turul Frantei, luni, dupa etapa a 15-a, programata intre Pamiers si Bagneres-de-Luchon pe distanta a 187.5 kilometri.

Luxemburghezul Andy Schleck a avut o problema mecanica la bicicleta sa pe catararea Port de Bales (categorie speciala), incident de care a profitat spaniolul Alberto Contador, care a atacat puternic reusind sa devina liderul cursei pentru doar opt secunde.

Etapa a fost castigata de campionul Frantei, Thomas Voeckler (Bouygues), acesta trecand linia de sosire dupa 4 ore, 44 minute si 51 secunde.

Voeckler a facut parte in prima parte a cursei din evadarea etapei, care i-a mai cuprins, printre altii, pe fostul campion al Rusiei Sergei Ivanov (Katiusa) si fostul campion mondial Alessandro Ballan (BMC).

Acesta din urma a incheiat etapa pe locul secund, la 1 minut si 20 de secunde in spatele lui Voeckler, in timp ce spaniolul Aitor Perez Arrieta (Euskaltel) a completat podiumului.

Favoritii la victoria finala, Contador si Schleck, au continuat pasionanta disputa pentru tricoul galben, acesta intrand in posesia ibericului.

Contador a sosit la final pe locul 7, cu o intarziere de 2 minute si 50 secunde fata de invingator, in timp ce Schleck a venit dupa fix 3 minute si 29 secunde.

Tricou galben pentru Contador, care a urcat astfel pentru opt secunde la sefia turului. Desi a avut parte de un ghinion teribil pe Port de Bales, Schleck a coborat nebuneste spre linia de sosire, limitand pierderile.

Al treilea in ierarhia generala a ramas Samuel Sanchez (Euskaltel), care si-a pastrat si dupa aceasta mansa avansul de 13 secunde in fata lui Denis Menchov (Rabobank).

Alessandro Petacchi (Lampre) a ramas in verde, in timp ce Anthony Charteau (Bouygues) si-a pastrat tunica alba cu buline rosii.

Marti rutierii vor pleca in cursa de la Bagneres-de-Luchon si vor ajunge dupa aproape 200 de kilometri la Pau. Fara doar si poate aceasta va fi o etapa de referinta pentru pluton, ciclistii avand de trecut peste ascensiuni de renume precum Col de Peyresourde (1569 metri altitudine), Col d’Aspin (1490 metri altitudine), Col du Tourmalet (2115 metri altitudine) si Col d’Aubisque (1709 metri altitudine). Finalul va fi in coborare.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza