Turul Frantei

Contador l-a surprins pe Schleck cu un atac la Mende

Alberto Contador
photo credit: hadche

Cu orgoliul sifonat dupa ce a pierdut secunde importante in Alpi, spaniolul Alberto Contador i-a raspuns lui Andy Schleck cu un atac taios in finalul etapei de la Mende.

La final au fost doar zece secunde intre cei doi favoriti la victoria generala si Schleck a ramas in galben pentru 31 de secunde.

Cu 2.2 kilometri inaintea finalului etapei a 12-a, desfasurata intre Bourg-les-Peage si Mende (210.5 km), Contador a tasnit ca un adevarat cartus de langa un Schleck fara reactie.

Spaniolul de la Astana a urmat roata lui Joaquim Rodriguez Oliver (Katiusa), cei doi reusind sa ramana singuri in fruntea cursei cu 1500 metri inaintea finalului, cand l-au ajuns si depasit pe Alexander Vinokourov.

Desi a incercat sa-i tina piept fostului campion al Spaniei, Contador s-a reunoscut in cele din urma invins la sprintul in doi, Rodriguez trecandu-si in palmares cea dintai victorie de etapa in Turul Frantei.

In varsta de 31 ani, rutierul echipei Katiusa mai are in palmares o victorie de etapa in Turul Spaniei (2003), doua victorii de etapa in Paris-Nisa, un titlu national al Spaniei (2007), Turul Cataluniei la general si Marele Premiu Miguel Indurain, ambele in acest an.

Muntii au revenit pe traseul Turului Frantei in etapa a 12-a, finalul de la Mende fiind unul deschis marilor atacuri. Pana la final cursa a urmat scenariul clasic, cu evadari din pluton si cursa de urmarire a plutonului.

Prima evadare s-a inchegat abia la borna cu numarul 26, cand Rui Costa (Caisse d’Epargne), Pierrick Fedrigo (Bouygues) si Ryder Hesjedal (Garmin) au luat un avans de putin peste un minut in fata plutonului.

Actiunea celor trei s-a incheiat la kilometrul 42, cand din pluton au tasnit alti trei ciclisti, Benoit Vaugrenard (Francaise des Jeux), neobositul Sylvain Chavanel (Quick Step) si Damiano Cunego (Lampre).

Plutonul a revenit si asupra acestora dupa doar zece kilometri, pentru ca in cele din urma evadarea cu adevarat importanta a zilei sa se formeze in dreptul bornei cu numarul 59.

Nu mai putin de 18 rutieri s-au desprins din grupul masiv, printre acestia regasindu-i pe Vinoukourov (Astana), Klöden (RadioShack), Hesjedal (Garmin), Casar (FDJ), Hushovd (Cervélo), Aerts (Omega Pharma-Lotto), Sioutsou (HTC-Columbia), Santambrogio (BMC), Barredo (Quick Step), Valls (Footon-Servetto), Bole (Lampre), Pauriol (Cofidis), Perget (Caisse d’Epargne), Moinard (Cofidis), Kern (Cofidis), Charteau (Bbox), Kiryenka (Caisse d’Epargne), Verdugo (Euskaltel).

Norvegianul Thor Hushovd a cules 10 puncte la cele doua sprinturi intermediare, reusind sa-i ia din nou tricoul verde lui Alessandro Petacchi, in timp ce Anthony Charteau a redevenit cel mai bun catarator al turului, cu 107 puncte, depasindu-l astfel pe Jerome Pineau, care a ramas la cota 92.

Patru ciclisti au atacat din grupul de frunte la 48 de kilometri intaintea finalului, Vinokourov, Kloden, Kiriyenka si Hesjedal lansandu-se pentru victoria de etapa.

Sub trena impusa de echipa Saxo-Bank, avansul celor patru a coborat la sub un minut la intrarea in ultimii sase kilometri, iar Vinokourov cu vasta sa experienta a simtit momentul.

Kazahul a atacat cu trei borne inaintea liniei de sosire, luand cursa pe cont propriu.

In pluton insa se desfasura o alta cursa. In timp ce Lance Armstrong nu a reusit sa duca ritmul cu grupul tricoului galben, ramanand mult in spate, Contador l-a atacat pe Schleck cu un atac fulger.

Mai eratu 2200 de metri pana la final si ‘El Pistolero’ tragea un prim cartus in directia liderului cursei.

Alaturi de Rodriguez, cel care a fost luat drept reper in actiunea sa, Contador a dat pedale grele pe catararea de categoria a 2-a de la Mende, ascensiune dedicata lui Laurent Jalabert.

Cei doi l-au ajuns si depasit fara probleme pe Vinokourov, care a sosit in cele din urma al treilea, duelandu-se mai apoi pentru victoria de etapa.

Schleck a sosit cu o intarziere de zece secunde, astfel ca avansul luxemburghezului s-a redus la doar 31 secunde inaintea Pirineilor.

Clasament etapa: 1.Rodriguez (4h58’26), 2.Contador, 3.Vinokourov (+4″), 4.Van Den Broeck (+10″), 5.Schleck, 6.S.Sanchez, 7.Kloden, 8.Menchov, 9.Gesink, 10.Kreuziger.

Clasament general dupa etapa a 12-a: 1.Schleck, 2.Contador (+31″), 3.S.Sanchez (2’45), 4.Menchov (+2’58), 5.V.D.Broeck (+3’31), 6.Leipheimer (+4’06), 7.Gesink (+4’27), 8.Rodriguez (+4’58), 9.L.Sanchez (+5’02), 10.Kreuziger (+5’16).

Clasament pe puncte: 1.Hushovd (167 puncte), 2.Petacchi (161), 3.McEwen (138).

Clasament cataratori: 1.Charteau (107 puncte), 2.Pineau (92), 3.Moreau (62).

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza